Sveti JosipO Sv. Josipu, Tekstovi, Pobožnosti, Sveti o Sv. Josipu, Glasnik...

Homilija kardinala Josipa Bozanića na proslavi 330. obljetnice proglašenja sv. Josipa zaštitnikom Hrvatske

Draga braćo i sestre!

1. Ovo slavlje u Karlovcu pokraj Nacionalnog svetišta svetog Josipa posebno nas povezuje s povijesnom činjenicom koja se dogodila točno prije 330 godina. Naime, Hrvatski je sabor na svojem dvodnevnom zasjedanju, 9. i 10. lipnja 1687. godine, svetog Josipa jednoglasno izabrao za posebnoga zaštitnika Kraljevstva Hrvatske. A danas nas je ovamo privukla snaga vjekovnog zagovora sv. Josipa, kojemu preporučujemo i sadašnji trenutak svoje domovine Hrvatske.

Opširnije...

Sveti Josip, svetac okretnog duha i dubokog klanjanja Bogu

Počesto se u povijesti kršćanstva pod duhovnim životom podrazumijevala ona unutarnja aktivnost ljudskog duha koja se trudi oko rada na sebi u svom kreposnom usavršavanju odnosa s Bogom, dok ono što bi spadalo u neku izvanjsku angažiranu društvenost oko razvijanja socijalnih odnosa s drugima i bavljenja svakodnevnim praktičnim stvarima smatralo, štoviše, kao nešto drugorazredno. Mnogi će ovdje otkrivati utjecaj negdašnjeg platonizma u dualističkom shvaćanju čovjeka koji se smatrao strogo podijeljen na duhovno i tjelesno kao gotovo protivnim principima, tako da baviti se duhovnim značilo bi donekle zanemarivati ili marginalizirati ono tjelesno, svjetovno ili društveno, kao i obrnuto, ono svjetovno na neki način sugeriralo bi i ono anti-duhovno. Jesu li ove dvije sfere u čovjeku doista isključive ili možda postoji kakva mogućnost njihove uzajamnosti?

Opširnije...

Sveti Josip uzor očevima

Jedna od karakteristika koje bi trebale resiti pravog kršćanskog muškarca je i umijeće odgoja, odnosno način na koji se muškarac odnosi prema svojoj djeci prenoseći na njih temeljne vrijednosti, odnos prema životu, radu, njihovoj majci (ženi) te u konačnici i odnos prema Bogu. Stoga ćemo prigodom proslave svetkovine sv. Josipa, na koju se kod nas obilježava i Dan očeva, svoju pažnju posvetiti Josipovu očinstvu.

Opširnije...

Sveti Josip pravednik

U Evanđelju po Mateju sveti Josip opisan je kao »pravedan« (Mt 1,19). U grčkom izvorniku na tom mjestu nalazimo riječ dikaios koja označava osobu koja živi visoke standarde ispravnosti, ispravnu i poštenu osobu. U grčko-rimskom svijetu to je bila osoba koja je na osobit način svoje poštenje i pravednost dokazivala na društvenom području, ispunjavajući svoje građanske obaveze ili, ako je bila na određenom položaju u društvu, pošteno vršeći svoju javnu službu. Prema Homeru u Odiseji, pravedan je čovjek kojega obilježava gostoljubivost i strah pred božanstvima (Odiseja, 6,120), a prema Platonu i Aristotelu obilježava ga posebna pozornost prema drugim ljudima, skrb za obitelj i poštovanje prema božanstvu (Platon, Rep. 4,443; Aristotel, EN 5,1,1129a-1130a).

Opširnije...

Život sv. Josipa s Marijom i Isusom

Prema predaji, Marijini roditelji Joakim i Ana nisu dugo mogli imati djece. Zavjetovali su se Bogu, ako dobiju dijete, da će ga posvetiti njegovoj svetoj službi. Marija je kao i druge židovske djevojke bila odgojena u Jeruzalemskom hramu od treće do četrnaeste godine. Nakon toga vratila se kući i mogla se udati. Marija se zavjetovala Bogu, da će zauvijek biti djevica.

Opširnije...

O sv. Josipu

Sv. Josip zaručnik je Blažene Djevice Marije i Isusov zemaljski otac i hranitelj. Riječ "Josip" hebrejskog je podrijetla i znači "neka Bog pridoda". Te je riječi zapisane u Starom zavjetu, izgovorila Rahela, žena praoca Jakova, rodivši dijete nakon duge neplodnosti, sina koji je kasnije postao poznat kao Josip Egipatski. Prema Evanđeljima, bio je iz Davidove kraljevske dinastije, te je po njemu i Isus postao Davidov potomak.

Opširnije...