Nedjeljna čitanja

21. nedjelja kroz godinu

  Ti si Petar-Stijena. Tebi ću dati ključeve kraljevstva nebeskoga. Mt16,13-20 U ono vrijeme: Dođe Isus u krajeve Cezareje Filipove i upita učenike: »Što govore ljudi, tko je Sin Čovječji?«

U ono vrijeme: Dođe Isus u krajeve Cezareje Filipove i upita učenike: »Što govore ljudi, tko je Sin Čovječji?« Oni rekoše: »Jedni da je Ivan Krstitelj; drugi da je Ilija; treći opet da je Jeremija ili koji od proroka.« Kaže im: »A vi, što vi kažete, tko sam ja?« Šimun Petar prihvati i reče: »Ti si Krist-Pomazanik, Sin Boga živoga.« Nato Isus reče njemu: »Blago tebi, Šimune, sine Jonin, jer ti to ne objavi tijelo i krv, nego Otac moj, koji je na nebesima. A ja tebi kažem: Ti si Petar-Stijena i na toj stijeni sagradit ću Crkvu svoju i vrata paklena neće je nadvladati. Tebi ću dati ključeve kraljevstva nebeskoga, pa što god svežeš na zemlji, bit će svezano na nebesima; a što god odriješiš na zemlji, bit će odriješeno na nebesima.« Tada zaprijeti učenicima neka nikomu ne reknu da je on Krist. 

Riječ Gospodnja.

Zar je Isus znatiželjna osoba? Čudno zvuči njegovo pitanje:»Što govore ljudi, tko je Sin Čovječji?« No, ovdje se ne radi o Isusovoj znatiželji već o poticanju na ispovijest vjere! Za brojne je Isus nekad kao i danas samo jedan od učitelja života. Za neke je jedan od brojnih proroka, ali ne i za Petra, klasičnog primjera vjernika. Taj čovjek koji se tako brzo oduševi s Isusovim djelom, zatim se zbuni pa i odgovara Isusa od njegovoga puta našao se potaknut da on odgovori na ovo zahtjevno pitanje i kaže: »Ti si Krist-Pomazanik, Sin Boga živoga.« Time je potvrdio svoju vjeru u sve ono što je Isus na različite načine riječju propovijedao i čudesima potvrđivao. Isus nakon što je čuo Petrovu ispovijest vjere progovara tko je Šimun Petar. Ti si Petar-Stijena i na toj stijeni sagradit ću Crkvu svoju i vrata paklena neće je nadvladati. Na tom čovjeku koji je bio svjestan svojih slabosti, ali i oduševljen Isusovim propovijedanjem Isus zasniva svoju zajednicu vjere u kojoj je on prisutan do konca svijeta. Povijest Crkve potvrđuju Isusove riječi da je vrata paklene neće nadvladati. Koliko god bilo progona i ponižavanja Crkve ona stoji, a neprijatelji dolaze i prolaze. No čini mi se da Isus pitanje upućeno svojim tadašnjim učenicima postavlja i danas!: »A vi, što vi kažete, tko sam ja?« Živom vjerom kao i djelima recimo sa sv. Tomom: Bog moj i sve moje! 

Čitaj dalje

Oblačeći nošnju obucimo i vjeru predaka

Cvjetnica na Dubovcu

Župni listić 6. korizmena nedjelja 24.3.2024.