Nedjeljna čitanja

4. nedjelja došašća

  Isus će se roditi od Marije, zaručene za Josipa, sina Davidova. Mt1,18-24 Rođenje Isusa Krista zbilo se ovako. Njegova majka Marija, zaručena s Josipom, prije nego se sastadoše, nađe se trudna po Duhu Svetom. A Josip, muž njezin, pravedan, ne htjede je izvrgnuti sramoti, nego naumi da je potajice napusti.

Rođenje Isusa Krista zbilo se ovako.

Njegova majka Marija, zaručena s Josipom, prije nego se sastadoše, nađe se trudna po Duhu Svetom. A Josip, muž njezin, pravedan, ne htjede je izvrgnuti sramoti, nego naumi da je potajice napusti. Dok je on to snovao, gle, anđeo mu se Gospodnji ukaza u snu i reče: »Josipe, sine Davidov, ne boj se uzeti k sebi Mariju, ženu svoju. Što je u njoj začeto, doista je od Duha Svetoga. Rodit će sina, a ti ćeš mu nadjenuti ime Isus jer će on spasiti narod svoj od grijeha njegovih.« Sve se to dogodilo da se ispuni što Gospodin reče po proroku: »Evo, Djevica će začeti i roditi sina i nadjenut će mu se ime Emanuel – što znači: S nama Bog!« Kad se Josip probudi oda sna, učini kako mu naredi anđeo Gospodnji: uze k sebi svoju ženu.

Riječ Gospodnja.

Primjećujem dvije Josipove vrline: muž i pravedan.

Kako se morao osjećati Josip kada je spoznao da mu je žena trudna. Jedino u što je siguran jest to da on nije bio s njom. Je li sumnjao? Mislim da nije! Ta Marija je bez grijeha. Zračila je nevinošću. Zasigurno je bila najljepša žena na svijetu, i još tome sjajila dobrotom što samo povećava ljepotu i privlačnost. Ne, Josip nije bio papučar. Jednostavno ne razumije što se s njegovom Marijom događa. Što činiti?

Prema židovskom zakonu dužan ju je prijaviti, a kazna je javno kamenovanje, vjerojatno i kao opomena drugim ženama da ne počine isti prekršaj. No, Josip je voli! Kako da je onda pusti u šake zlobnika? A ako ne čini ništa ispast će da odobrava ono što nitko ne bi trebao odobriti. Dakle ne osuđuje, ne miri se s nastalom situacijom, već izabire odlazak. To što se s Marijom događa nadilazi njegovo poimanje. To je znak poniznosti koju mogu ostvariti samo pravedni i jaki ljudi. A Josip je i muž i pravedan!

Tada mu prilazi Bog, te mu kroz anđela tumači što se s Marijom događa. Baš kao što je anđeo Mariji navijestio radosnu vijest.

Tko se to od nas ne nađe u teškoći kojoj ne razumije smisao? Na žalost mnogi prebrzo donose zaključke, često krive, i pogrešne postupke. A Bog i danas treba pravedne muževe koji će po Božjem nadahnuću čuvat dostojanstvo svoje žene i život svoje djece. Josip je to uspio, molimo ga da i nama pomogne! 

Čitaj dalje

Oblačeći nošnju obucimo i vjeru predaka

Cvjetnica na Dubovcu

Župni listić 6. korizmena nedjelja 24.3.2024.