Nedjeljna čitanja

2. nedjelja došašća

  Obratite se! Približilo se kraljevstvo nebesko! Mt3,1-12 U one dane pojavi se Ivan Krstitelj propovijedajući u Judejskoj pustinji: »Obratite se jer približilo se kraljevstvo nebesko!«

U one dane pojavi se Ivan Krstitelj propovijedajući u Judejskoj pustinji: »Obratite se jer približilo se kraljevstvo nebesko!« Ovo je uistinu onaj o kom proreče Izaija prorok: Glas viče u pustinji: Pripravite put Gospodinu, poravnite mu staze!

Ivan je imao odjeću od devine dlake i kožnat pojas oko bokova; hranom mu bijahu skakavci i divlji med. Grnuo k njemu Jeruzalem, sva Judeja i sva okolica jordanska. Primali su od njega krštenje u rijeci Jordanu ispovijedajući svoje grijehe. Kad ugleda mnoge farizeje i saduceje gdje mu dolaze na krštenje, reče im: »Leglo gujinje! Tko li vas je samo upozorio da bježite od skore srdžbe? Donosite dakle plod dostojan obraćenja. I ne usudite se govoriti u sebi: 'Imamo oca Abrahama!' Jer, kažem vam, Bog iz ovoga kamenja može podići djecu Abrahamovu. Već je sjekira položena na korijen stablima. Svako dakle stablo koje ne donosi dobroga roda, siječe se i u oganj baca. Ja vas, istina, krstim vodom na obraćenje, ali onaj koji za mnom dolazi jači je od mene. Ja nisam dostojan obuće mu nositi. On će vas krstiti Duhom Svetim i ognjem. U ruci mu vijača, pročistit će svoje gumno i skupiti žito u svoju žitnicu, a pljevu spaliti ognjem neugasivim.«

Riječ Gospodnja.

Osluškujući napisani odlomak Evanđelja o Ivanu Krstitelju koji se „čudno“ oblačio, dolazi mi u pamet raznorazne modne piste današnjeg vremena. Što sve tamo možemo vidjeti? Nadalje komentari raznoraznih modnih stručnjaka. Što sve od njih možemo ćuti? No, nije problem što oni govore i prezentiraju već je stvar u tome što mi prihvaćamo i nosimo. Nadalje, konstantno se pojavljuju samozvani liječnici, koji od ljudi, svojih pacijenata, traže nezamislive terapije. Mnogi ih i prihvate i plate „masnu“ cijenu odnosno iznos, a sve to u želji da dobe željeno zdravlje.

Zašto bi nam onda bio čudan sveti Ivan Krstitelj koji se odijevao u devinu dlaku? Nije on izabrao spomenuti styling kako bi privukao na sebe pozornost već se tako „nosio“ jer je živio isposničkim životom.

Nadalje nije tražio „nemoguće“ terapije, već je ljude pozivao na pripravu za dolazak živoga Boga koja će se ostvariti u pokoravanju tijela i razvijanju duha. To čini i danas. Poslušajmo ga i dočekajmo Boga! 

Čitaj dalje

Župni listić 3. uskrsna nedjelja 14.4.2024.

Život je neprekidna borba dobra i zla

Emaus svećenika Karlovačkog dekanata