Nedjeljna čitanja

1. nedjelja došašća

  Bdijte da budete pripravni! Mt24,37-44 U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: Kao u dane Noine, tako će biti i dolazak Sina Čovječjega.

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima:

Kao u dane Noine, tako će biti i dolazak Sina Čovječjega. Kao što su u dane one – prije potopa – jeli i pili, ženili se i udavali do dana kad Noa uđe u korablju i ništa nisu ni slutili dok ne dođe potop i sve odnije – tako će biti i dolazak Sina Čovječjega. Dvojica će tada biti u polju: jedan će se uzeti, drugi ostaviti. Dvije će mljeti u mlinu: jedna će se uzeti, druga ostaviti.

Bdijte dakle jer ne znate u koji dan Gospodin vaš dolazi. A ovo znajte: kad bi domaćin znao o kojoj straži kradljivac dolazi, bdio bi i ne bi dopustio potkopati kuće. Zato i vi budite pripravni jer u čas kad i ne mislite Sin Čovječji dolazi.

Riječ Gospodnja.

Nalazimo se na početku jednog novog liturgijskog vremena- došašća. Za brojne ljude ovo je na neki način i najveselije vrijeme crkvene godine. Premda je priroda u stanju mirovanja, mrak se rano spušta,oblačno je kišno i hladno,ali sa ljudima, kršćanima upravo je suprotno. Sa zornicama kao da želimo probuditi zoru, s brojnim božićnim sajmovima kao da želimo razbiti oblačni, tamni ili kišni dan. Brojni će također pohrliti u kupovine i nastojati kupiti neko veselje za sebe i svoje. Bez obzira na tu radost koju nam donosi došašće i dolazeći Božić ipak se kao vjernici trebamo sjetiti da ulazimo u vrijeme iščekivanja. Ulazimo u vrijeme kada smo mi svojim molitvama, mislima, raznim dobrim djelima, pjesmama došašća krenuli ususret rođenju našega Spasitelja koga s nestrpljenjem očekujemo. Kao što čuvar očekuje zoru i kao što si uvijek iznova postavlja pitanje: Koliko je još do zore? Tako si vjernik treba postavljati odmah na početku ovog novog liturgijskog vremena – došašća: Koliko je još do zore kada će nas obasjati svjetlo svijeta? Pitanje uključuje nadu da će noć i sve zlo što je povezano s noći proći i da će uskoro osvanuti novi dan. Taj dan koji očekujemo donijeti će nam iznova smisao našega života. Čovjek koji je upao u tugu ili dozvolio da noć grijeha zahvati njegovu dušu mora s još većim poletom i snažnom čežnjom tijekom došašća ponavljati to pitanje: Koliko je još do zore? Na putu došašća kroz čitanja tijekom sv. misa prate nas sveci! Sv. Elizabeta i Zaharija, Nikola, Izaija, anđeli, posebno arkanđeo Gabrijel i Blažena Djevica Marija i svakako naš sv. Josip. Koje li sjajno društvo! Koliko su oni žarko iščekivali da Bog uđe u njihov život! Svakako dopustimo ovoga došašća da nam Bog kroz mise zornice u kojima slušamo njegovu Riječ, kroz revne molitve, kroz božićnu ispovijed kao i razna dobara djela, radost, vjera i nada uđe u naše živote i tada će se nad nama ispuniti riječi sv. Pisma: Probudi se ti što spavaš i zasjat će ti Krist!

Čitaj dalje

Župni listić 3. uskrsna nedjelja 14.4.2024.

Život je neprekidna borba dobra i zla

Emaus svećenika Karlovačkog dekanata