Nedjeljna čitanja

33. nedjelja kroz godinu

  Svojom ćete se postojanošću spasiti. Lk21,5-19 U ono vrijeme: Dok su neki razgovarali o Hramu kako ga resi divno kamenje i zavjetni darovi, reče Isus: »Doći će dani u kojima se od ovoga što motrite neće ostaviti ni kamen na kamenu nerazvaljen.«

Čitanje svetoga Evanđelja po Luki

U ono vrijeme: Dok su neki razgovarali o Hramu kako ga resi divno kamenje i zavjetni darovi, reče Isus: »Doći će dani u kojima se od ovoga što motrite neće ostaviti ni kamen na kamenu nerazvaljen.«

Upitaše ga: »Učitelju, a kada će to biti? I na koji se znak to ima dogoditi?« A on reče: »Pazite, ne dajte se zavesti. Mnogi će doista doći u moje ime i govoriti: ’Ja sam’ i: ’Vrijeme se približilo!’ Ne idite za njima. A kad čujete za ratove i pobune, ne prestrašite se. Doista treba da se to prije dogodi, ali to još nije odmah svršetak.«

Tada im kaza: »Narod će ustati protiv naroda i kraljevstvo protiv kraljevstva. I bit će velikih potresa i po raznim mjestima gladi i pošasti; bit će strahota i velikih znakova s neba.

No prije svega toga podignut će na vas ruke i progoniti vas, predavati vas u sinagoge i tamnice. Vući će vas pred kraljeve i upravitelje zbog imena mojega. Zadesit će vas to radi svjedočenja.

Stoga uzmite k srcu: nemojte unaprijed smišljati obranu! Tà ja ću vam dati usta i mudrost kojoj se neće moći suprotstaviti niti oduprijeti nijedan vaš protivnik. A predavat će vas čak i vaši roditelji i braća, rođaci i prijatelji. Neke će od vas i ubiti.

Svi će vas zamrziti zbog imena mojega. Ali ni vlas vam s glave neće propasti. Svojom ćete se postojanošću spasiti.«

Riječ Gospodnja.

Mnoštvo ohrabrujući poruka nudi nam ovo Evanđelje. Ponajprije najavljuje teškoće. A tko ih ne osjeća. No, koliko god se čovjek bojao teškoća one su zapravo ulaznica u nebo, odnosno u nešto dobro.

Nadalje, naš sudnji dan je naš život. Zla koja je Krist najavio, doživljava svaka generacija ljudi. Naš zemni život je naše vrijeme u kojem se opredjeljujemo. U tom vremenu postoje mnoga iskušenja. No, važno je izdržati do kraja, odnosno ostavi vjeran Kristu – Bogu.

Ne trebamo strahovati hoćemo li znati kazati pravu riječ. Važno je biti Božji, a Bog će već pokazati pravi putu i dati potrebnu snagu da sve to izdržimo. Stoga ne treba se bojati što će biti od materije, već neprestano postojano biti Kristov!

Čitaj dalje

dr. Jakov Rađa vodio duhovnu obnovu na Veliki četvrtak

Oblačeći nošnju obucimo i vjeru predaka

Cvjetnica na Dubovcu