Aktualnou Župi BDMS i Nacionalnom Svetištu Svetog Josipa

Blagdan svetog Josipa radnika proslavljen je u Nacionalnom svetištu svetog Josipa središnjim misnim slavljem u 18.30 sati koje je predvodio mons. Josip Mrzljak, biskup varaždinski, u zajedništvu s fra Franjom Tomaševićem, dekanom karlovačkog dekanata, vlč. Nikolom Sanjkovićem, župnikom župe Pohoda BDM, Mahično, paterom Krzysztofom Rodakom, ocem pavlinom iz župe Majke Božje Snježne, Kamensko i domaćinima mons. Antunom Senteom ml., rektorom svetišta i vlč. Anđelkom Katanecom, vikarom svetišta. Zbor svetišta „Sveti Josip“ animirao je pjesmom euharistijsko slavlje pod vodstvom s. Dominike Šašo uz orguljsku pratnju Dražena Cara. 

IMG9421

Mons. Josip Mrzljak naglasio je u homiliji kako je sveti Josip bio Božji čovjek, čovjek vjere koji je htio ispuniti prvobitni Božji naum koji je imao s čovjekom u trenutku kada ga je stvorio. Vjerno je prihvaćao i ispunjavao ulogu Isusovog oca na zemlji, njegovog hranitelja i onoga koji se svojim radom brine o Svetoj obitelji. Mons. Mrzljak posebno je istaknuo kako blagdan svetog Josipa radnika podsjeća da se radom čovjek ostvaruje i njime pridobiva ono što mu je potrebno za svakodnevni život. Ali također, čovjeku je potreban i odmor i nikada se nečiji rad ne smije iskorištavat za tuđi probitak.

IMG9392

Sve prisutne je pozvao na molitvu za nezaposlene osobito mlade te izrazio bojazan da ona statistika koja prikazuje da se smanjuje broj nezaposlenih u našoj Domovini skriva pravo stanje stvari, naime nije se povećao broj zaposlenih već se smanjio broj nezaposlenih što upućuje na tešku činjenicu da je veliki broj i to mladih i školovanih ljudi zaposlenje potražio izvan granica naše Domovine. Zato je potrebno moliti svetog Josipa, osobito na onih pet nakana koje su prisutne u Velikoj pobožnosti ovog Svetišta, da po našim molitvama svima nama podari bolje dane kazao je biskup Mrzljak.Na kraju svete mise obitelj Hegedić darovala je mons. Josipu Mrzljaku sliku raspetog Krista, autora Daniela Butale, a Petra i Petar Vuković, inače blizanci koje je mons. Mrzljak krstio, zavjetnu svijeću s logom svetišta. Nakon toga su okupljeni vjernici i svećenici, predvođeni varaždinskim biskupom, pošli u procesiji oko zavjetnog kip svetog Josipa.

IMG9430

Tokom cijelog dana u Nacionalno svetište svetog Josipa pristigao je veliki broj hodočasnika u želji da časte i mole zagovor svetog Josipa, zaštitnika Hrvatske. Svetu misu u 11 sati predvodio je vlč. Stjepan Tenšek, upravitelj župe svetog Martina biskupa iz Šćitarjeva, Velika Gorica, u koncelebraciji sa svećenicima karlovačkog dekanata, a propovijedao je đakon Matija Knok.