Aktualnou Župi BDMS i Nacionalnom Svetištu Svetog Josipa

150319-JosipovoIvanBradari-46

Svetkovina svetog Josipa proslavljena je u Nacionalnom svetištu svetog Josipa, 19. ožujka. Velik broj hodočasnika pristizao je u Svetište već u jutarnjim satima sudjelujući u svetim misama u 7, 9 i 11 sati. Svetu misu u 11 sati predvodio je fra Ivan Bradarić, rektor Nacionalnog svetišta svetog Nikole Tavelića iz Šibenika, a animirao zbor istoimenog Svetišta. U svojoj homiliji fra Ivan je govorio o svetome Josipu kao uzoru u duhovnom rastu povezavši pri tom tri simbola kojima se sveti Josip prikazuje u kršćanskoj ikonografiji: s Isusom, s ljiljanom i s tesarskim oruđem u rukama. Fra Ivan Bradarić propovijedao je kako je Josip cijeli život držao Isusa u rukama i imao veliku ulogu u njegovom odgoju, bio otac u pravom smislu te riječi: učio ga je govoriti, vodio u šetnju, igrao se s njime, učio ga raditi, naučio ga čitati Toru i psalme, moliti, itd. Iako u evanđeljima o svetome Josipu ne možemo puno pročitati, možemo o Isusu. Sve što je Isus činio, a činio je samo dobro, naučio je od svetog Josipa i naravno od svete Marije, zaključio je rektor Bradarić.

150319-JosipovoIvanBradari-32

Drugi simbol s kojim se Josip često prikazuje je ljiljan. To je ljiljan djevičanstva u kojem nam je Josip veliki primjer. I to evanđeoskog djevičanstva koje polazi od osobnog, dubokog shvaćanja ljubavi, ljubavi koja se daje a ne traži, koja trpi a ne osvećuje se. I naposljetku, treći simbol je tesarsko oruđe. Josipa možemo nasljedovati u njegovom iskrenom i predanom radu, u skromnosti i svakodnevnom izvršavanju svojih redovitih obaveza. Fra Ivan Bradarić zaključio je svoju homiliju molitvom: „Blagoslovljen Nebeski Otac koji je izabrao svetog Josipa za tako uzvišeno dostojanstvo. Blagoslovljen Sin Božji koji je ljubio svetog Josipa kao svog oca. Blagoslovljen Duh Sveti koji je posvetio svetog Josipa na tako odličan način. Blagoslovljeno Presveto Trojstvo koje nas danas okuplja u ovom Svetištu da bismo mogli promatrati život i uzor ovoga sveca i da bismo mu se mogli uteći u zagovor.“

150319-JosipovoIvanBradari-64

Na kraju misnog slavlja mons. Antun Sente ml., rektor Nacionalnog svetišta svetog Josipa, poklonio je fra Ivanu Bradariću logo Svetišta, a fra Ivan uzvratio molitvenicima i palminim granama, simbolom svetog Nikole Tavelića, kao znakom povezanosti i prijateljstva između dva nacionalna svetišta.

150319-JosipovoIvanBradari-74

Središnje misno slavlje u 18.30 sati predvodio je uzoriti kardinal Josip Bozanić, nadbiskup i metropolit zagrebački. Tokom dana hodočasnici su sudjelovali i u euharistijskom klanjanju i pobožnosti križnog puta od Nacionalnog svetišta do župne crkve BDM Snježne koje je predvodio trajni đakon Ratko Podvorec. Uz bogat cjelodnevni sadržaj, hodočasnici su imali priliku za ispovijed, upis misnih nakana, upis u Bratovštinu svetog Josipa, postati prijatelj Nacionalnog svetišta svetog Josipa, pretplatiti se na Glasnik svetog Josipa, te kupiti mnogo lijepih nabožnih predmeta u novootvorenoj suvenirnici Svetišta i okrijepiti se u hodočasničkom domu „Mons. Marijan Radanović“.