Događanja

Ivan Merz oduševio profesoricu komparativne književnosti

Na blagdan blaženog Ivana Merza u srijedu 10. svibnja u Nacionalnom svetištu svetog Josipa mons. Antun Sente, ml., predvodio je misno slavlje za mnoštvo štovatelja svetog Josipa koji svake srijede sudjeluju u pobožnosti i misnom slavlju. Pjevanje na misnom slavlju animirali su članovi župnog zbora Svete Ane iz Križevaca pod ravnanjem s. Dominike Šašo, KBLJ, dok ih je na orguljama pratio mo. Krešimir Klarić, glavni orguljaš Nacionalnog svetišta svetog Josipa u Karlovcu. Pri kraju misnog slavlja o nebeskom uzoru blaženom Ivanu Merzu progovorila je Lorena Ninković, voditeljica nekoliko zajednica u karlovačkoj Dubovačkoj župi.

Na blagdan blaženog Ivana Merza u srijedu 10. svibnja u Nacionalnom svetištu svetog Josipa mons. Antun Sente, ml., predvodio je misno slavlje za mnoštvo štovatelja svetog Josipa koji svake srijede sudjeluju u pobožnosti i misnom slavlju. Pjevanje na misnom slavlju animirali su članovi župnog zbora Svete Ane iz Križevaca pod ravnanjem s. Dominike Šašo, KBLJ, dok ih je na orguljama pratio mo. Krešimir Klarić, glavni orguljaš Nacionalnog svetišta svetog Josipa u Karlovcu. Pri kraju misnog slavlja o nebeskom uzoru blaženom Ivanu Merzu progovorila je Lorena Ninčević, voditeljica nekoliko zajednica u karlovačkoj Dubovačkoj župi.

Nakon misnog slavlja u prostorima galerije Martin Borković Nacionalnog svetišta svetog Josipa u Karlovcu otvorena je izložba "Krist u središtu" Đure Sedera.

U prigodnoj homiliji, tumačeći raspravu prvih kršćana trebaju li pogani prije ulaska u zajednicu kršćana najprije postati Židovi, odnosno najprije se obrezati, pa se tek onda krstiti mons. Sente je istaknu kako je iz ovoga vidljiv dar slobode koju je Bog dao čovjeku, odnosno apostolima, a onda i njihovim nasljednicima. I na taj način Bog pokazuje koliko voli čovjeka, davši mu mogućnost da odlučuje i da te odluke Bog prihvaća. Pritom je jako važno da se svaki donositelj odluke ravna po Božjim zakonima i uputama ne stavljajući nepotrebne terete čovjeku. Sveti Josip je idealan primjer. Donosio je odluke na radi vlastite komocije već za dobro Marije i Isusa kazao je između ostalog mons. Sente.

Pri kraju misnog slavlja Lorena Ninković, župna animatorica koja je završila na Filozofskom fakultetu u Zagrebu komparativnu književnost i informacijske znanosti i trenutno na tom fakultetu radi kao asistent.

Ivan Merz je moj omiljeni blaženik. Ovom prigodom ne želim ulaziti u neke detalje iz njegovog životopisa, već želim posvjedočiti zašto ga pokušavam nasljedovati. Obzirom da sam dala križarsku zakletvu bilo je logično saznati tko je taj čovjek koji je utemeljio križare. Iščitavala sam njegove tekstove, dnevnik, njegovu doktorsku dizertaciju, te druge njegove zapise, kao i ono što su drugi rekli o njemu. U svemu tome posebno mi se svidjelo njegovo, a onda i svih križara geslo: žrtva euharistija apostolat. Žrtvu kod njega prepoznajem u njegovom davanju sebe, svojih talenata i sposobnosti za druge, a najviše za Boga. Jako je isticao važnost euharistije, euharistijsko klanjanje, redovitu ispovijed i molitvu. Apostolat je ostvarivao u rad s mladima kao zauzeti i predani učitelj. U svemu tome uvidjela sam da bih i ja tako mogla.

Blaženog Ivana Merza sam upoznala na našim križarskim susretima kao srednjoškolka. Stoga mogu kazati da je on neposredno utjecalo i na odabir mog studija. Prilikom upisa na Filozofski fakultet u Zagrebu neki su mi znali komentirati kako to možda nije najbolji fakultet za mene obzirom na moju vjersku praksu. A ja sam u i u tome vidjela Ivana Merza kao primjer jer poput njega svaki Kristov vjernik jest u svijetu u kojem treba čvrsto držati svoja stajališta i imati čvrstu vjeru, to je prilika u kojoj možemo mijenjati svijet ili sliku svijeta na bolje.

Nadalje, Ivan Merz je sigurno bio jedan od poticaja za pokretanje čitateljskog kluba u našoj župi. Spoznala sam da poput njega i ja njegujem ljubav prema književnosti. Isto je tako važno spoznati kako je književnost jedan tip umjetnosti različitih struja i nije svaka knjiga koja se čita dobra. Dogodi se da nakon čitanja određene literature čovjek ne biva obogaćen, već suprotno. Stoga sam došla na ideju kako bi bio lijepo imati čitateljski klub gdje bismo birali knjige koje nam pomažu u duhovnom i intelektualnom rastu. Jako se dobro razvio taj čitateljski klub kojega je korona malo usporila.

Htjela bih još naglasiti da Ivan Merz može biti uzor i odraslima, a ne sam mladima. Način na koji on piše je vrlo je direktan i jednostavan i svaki se čovjek može u njegovim poticajima pronaći bez obzira na dob kojoj pripada. U današnje vrijeme kada ima toliko različitih svjetonazora, a Merz je baš i o tome puno pisao, iako zapisane u njegovo vrijeme savjeti i preporuke itekako su aktualni i u ovo naše današnje vrijeme. Zauzimao je veoma jasne stavove te ih obrazlagao i tumačio u skladu s katoličkom Crkvom. Stoga sam mišljenja da kao vjernici koji živimo u svijetu trebamo biti svjesni zamki koje postoje, ali se i nadahnjivati svetim uzorima kakav je bio blaženi Ivan Merz.

Ivan Merz je govorio i o Svetoj obitelji. Poznato je da nije bio u braku, već kao laik posvećenog života, stoga mislim da ga se jako dobro može povezati sa svetim Josipom zato što se kod njega vidi ta jedna jednostavnost i poniznost. Znamo da je Ivan Merz bio školovani čovjek, s druge pak strane o sebi je uvijek govorio i pisao kao malenom ispod zvijezda, a Bog je taj koji je iznad svega i koji na kraju vodi njegov život. Sličnost Ivana Merza sa svetim Josipom postoji upravo u njihovoj poniznosti pred Bogom ustvrdila je Lorena Ninčević.

FOTO: Zlatko Stipković

 

Čitaj dalje

dr. Jakov Rađa vodio duhovnu obnovu na Veliki četvrtak

Oblačeći nošnju obucimo i vjeru predaka

Cvjetnica na Dubovcu