Aktualnou Župi BDMS i Nacionalnom Svetištu Svetog Josipa

Na blagdana svetom Mateja apostola i evanđelista 21. rujna 2022. godine vlč. Filip Pavlović, župnik Lupoglava predvodio je misno slavlje u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu. Redovitim josipovim hodočasnicima koji srijedom hodočaste u Josipovo svetište u Karlovaca pridružilo se više od sto hodočasnika iz župe blaženog Augustina Kažotića iz Lupoglava i svetog Brikcija iz Brckovljana. Ljepoti liturgije doprinijeli su ministranti i pjevači Lupoglava i Brckovljana.

Vlč. Filip u prigodnoj je homiliji tumačeći Isusov poziv cariniku Mateju između ostalog kazao kako smo svi pozvani da nikoga unaprijed ne osuđujemo, već u svojem bližnjemu gledamo čovjeka kojega Bog voli. Zamislite tu ljubav Božju prema svakome od nas. To je velika tajna, a ona se stoji u tome da Bogu u raju nije dovoljno imati samo anđele i arkanđele, već on u raju želi i čovjeka. Bog želi u raju u svojoj blizini čitavo čovječanstvo. Stoga je velika katastrofa da čovjek ne postane svet, kazao je vlč. Filip, te nastavio kako smo svi pozvani od Boga na različite načine. U svakom od nas zasađeno je zrno vjere, da svojim odgovornim i zauzetim životom ovaj svijet činimo boljim, jer to više ne čini samo čovjek već to radi onaj čovjek koji je od Boga pozvan, Božje dijete, poput obraćenog carinika apostola i evanđelista Mateja. Stoga naš posao nije nešto obično, već naš posao posvećuje i mijenja lice zemlje, kazao je Lupoglavski župnik.

Homiliju je završio lijepim svjedočanstvom koje je čuo pred petnaest dana u lupoglavskoj crkvi od žene koja se došla pomoliti. Posvjedočila mu je o snazi Josipova zagovora ostvarenog pred nekoliko dana. Naime, kćerka spomenute žene priprema se na studij u Nizozemsku. Majka ne zna kako joj pronaći smještaj, odnosno stan gdje će kao studentica stanovati. U nemogućnosti pronalaska rješenja počela je moliti svetog Josipa za pomoć. Ujedno je nazivala različite prijatelje ne bi li joj oni pomogli. Nakon nekoliko dana, potrage, ali i intenzivne molitve svetom Josipu, nazvao ju je jedan svećenik koji se na moru susreo sa svojim starim prijateljima koje već dugo nije vidio, a baš su iz Nizozemske i to iz onog grada gdje će joj kćerka studirati. Još i više, njihov stan kojega iznajmljuju upravo se prazni onog datuma kada nova studentica treba početi studirati u Nizozemskoj. Taj je svećenik povezao svoje nizozemske prijatelje i zabrinutu majku i nizozemsku joj studenticu. Sve se na kraju dobro završilo i studentica je dobila smještaj kod dobrih ljudi za koje jamči njen prijatelj svećenik. Majka nizozemske studentice je uvjerena da je to sve uredio sveti Josip, zaključio je vlč. Pavlović.

220921-LupoglavPavlovic-3-1220921-LupoglavPavlovic-7220921-LupoglavPavlovic-1-1220921-LupoglavPavlovic-5220921-LupoglavPavlovic-8-1