Događanja

Patrik Paulić proslavio mladu misu

Mladomisnik Patrik Paulić slavio je svoju mladu misu u nedjelju 3. srpnja 2022. u crkvi Presvetog Srca Isusova u Karlovcu, pod geslom "Posveti ih u istini: tvoja je riječ istina."

Mladomisnik Patrik Paulić slavio je svoju mladu misu u nedjelju 3. srpnja 2022. u crkvi Presvetog Srca Isusova u Karlovcu, pod geslom "Posveti ih u istini: tvoja je riječ istina." (Iv 17, 17) Slavlje je započelo u jutarnjim satima obiteljskim blagoslovom ispred obiteljskog doma, nedaleko od župne crkve, a nakon kojeg je uslijedila procesija u kojoj su svećenici, obitelj, susjedi i vjernici, bogoslovi dopratili Mladomisnika do župne crkve.

Propovijedao je mons. Antun Sente ml., rektor Nacionalnog svetišta svetog Josipa u Karlovcu. U prigodnoj homiliji mons. Sente osvrćući se na mladomisničko geslo "Posveti ih u istini: tvoja je riječ istina." (Iv 17, 17) ponudio je odgovor da pravu istinu daje jedino Bog koju možemo otkriti u stvorenom svijetu i u čovjeku. Čovjek nije svojom voljom ni snagom došao već je darovan od Boga, kao i sav stvoreni svijet. Nadalje čovjeku je darovana i slobodna volja koju je zloupotrijebio i po toj istoj slobodnoj volji udaljio se od Boga. Na neki je način protivnik Boga đavao dobio pravo na stvorenje, čovjeka. Kako Bog nikada ne griješi odlučio je svome dobrom djelu čovjeku vratiti prvotno i dati uzvišenije dostojanstvo, sam se utjelovivši i postavši čovjeku u svemu sličan, osim u grijehu u osobi Isusa Krista. Tim je činom čovjeku vraćeno i dano novo dostojanstvo, ali je ostala sklonost grijehu i to je prava istina o čovjeku kazao je mons. Sente, te nastavio kako zbog velike ljubavi Bog i dalje brine o čovjeku preko svojih proroka, biskupa i svećenika koji imaju dužnost naviještati Radosnu vijest, donositi mir i neprestano poticati ljude da ljube Boga prepoznavajući ga konkretnom čovjeku. Tokom čitave povijesti spasenja Bog je slao svoje poslanike, proroke, svećenike. Poput one sedamdeset dvojice kojima je dao vlast da rastjeruju zloduhe, preko svetog Patrika kojega je poslao u Irsku da njenim žiteljima donese kršćanstvo do današnjih svećenika i ovdje prisutnog mladomisnika vlč. Patrika Paulića. O povijesti spasenja i o Božjoj brizi govori i mladomisnička misnica koja prikazuje razgranatu ljubav Božju koja u svojim korijenima onemogućuje zmiji koja je simbol đavla da zavodi ljude, a svojim granama ljubavi vodi nas da trolista koji je simbol Trojedinog Boga, poručio je okupljenim vjernicima mons. Sente, tumačeći ornamentiku na mladomisnikovoj misnici. Kao što je Isus u ono vrijeme, a tko to čini i danas pozivao ljude da mole Gospodara žetve da pošalje radnike u svoju žetvu, tako je taj poziv aktualan i danas, stoga smo svi pozvani da molimo za one mladiće i djevojke koji razmišljaju o odazivu Božjem pozivu, o ovogodišnjim mladomisnicima koji su se odzvali i pripremaju se ući u žetvu, te za svećenike i Božje poslanike koji već godinama poslužuju sakramente donoseći ljudima Božju ljubav i vječnu Istinu kazao je između ostalog mons. Sente u svojoj nadahnutoj homiliji.

Na mladomisničkom je slavlju koncelebriralo tridesetak svećenika predvođeni Patrikovim župnikom i karlovačkim dekanom preč. Draženom Karačićem, svećenicima s kojima je mladomisnik Patrik bio povezan u dosadašnjim pastoralnim i đakonskim praktikumima, te ovogodišnjim i prošlogodišnjim mladomisnicima. Naime, vlč. Patrik je zbog nedovoljnih godina života čekao jednu godinu svećeničko ređenje, nakon što je s visokim uspjehom završio filozofski teološki fakultet i sve potrebne studije za svećenike.

Uz svećenike, na mladomisničkom slavlju su sudjelovali brojni vjernici, rodbina i prijatelji. Pjevanje je predvodio župni zbor crkve Presvetog Srca Isusova.

Na kraju euharistije mladomisnik Paulić uputio je riječi zahvale Bogu, roditeljima, obitelji, prijateljima, svećenicima te svima koji su mu pomagali na životnom putu, kao i u pripremanju ovog mladomisničkog slavlja. Po završetku mise udijelio je pojedinačni mladomisnički blagoslov svećenicima, bogoslovima, ministrantima, obitelji i svim okupljenim vjernicima koji su to željeli.

Proslavi mlade mise prethodila je trodnevna duhovna priprava. Počela je u četvrtak 30. lipnja koju je predvodio vlč. Vlado Razum, rektor kapele Corpus Domini u Zagrebu, nastavljena u petak 1. srpnja kada je misu predslavio vlč. Norbert Ivan Koprivec, župnik Župe Navještenja BDM u Velikoj Gorici, a posljednji dan trodnevnice, 2. srpnja, misno je slavlje predvodio vlč. Tomislav Nedić, župni vikar Župe Navještenja BDM iz Velike Gorice.

Patrik Paulić rođen je 17. ožujka 1997. godine u Karlovcu. Sakramente kršćanske inicijacije primio je u rodnoj Župi Presvetog Srca Isusova u Karlovcu. Završio je Osnovnu školu „Grabrik,“ a potom Gimnaziju Karlovac. Diplomirao je 2020. godine na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Za đakona ga je 3. listopada 2020. godine zaredio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u Hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici. Đakonsko pastoralno služenje vršio je u Župi sv. Ivana Nepomuka, Stupnik-Lučko i u Župi sv. Barbare, djevice i mučenice, Zagreb-Vrapče.

Čitaj dalje

Oblačeći nošnju obucimo i vjeru predaka

Cvjetnica na Dubovcu

Župni listić 6. korizmena nedjelja 24.3.2024.