Aktualnou Župi BDMS i Nacionalnom Svetištu Svetog Josipa

Iako je završila Godina svetog Josipa, pobožnost prema tome svecu, hrvatskom zaštitniku nije. Na pobožnost prema sv. Josipu potaknuo je prilikom blagoslova mozaika biskup Gorski. Trud i rad mons. Antuna Sentea, rektora Nacionalnog svetišta sv. Josipa, pohvalio je mons. Mijo Gorski. Pritom se i zahvalio na brojnim kulturno sakralnim inicijativama, poput vitraja, novog svetohraništa, uređenog ambona, koja privlače hodočasnike iz inozemstva i Hrvatske. Mozaik Svete obitelji koji krasi zid prezbiterija Nacionalnog svetišta blagoslovio je 8. prosinca mons. Mijo Gorski, pomoćni biskup zagrebački.

„Završava Godina svetog Josipa, ali ne završava njegova pomoć i ne završavaju naše molitve, koje ćemo upućivati zaštitniku obitelji i domovine Hrvatske. Želim na završetku ovog misnog slavlja najprije zahvaliti mons. Antunu Senteu za trud koji ulaže u ovo svetište, ovu župu. Čini mi se da je ovo svetište postalo višestruku poznatije nego što je to bilo prije. Upravo zahvaljujući naporu i promidžbi koja je ovdje događa, u najboljem i najpozitivnijem smislu“,rekao je biskup Gorski, istaknuvši potom važnost sakralne umjetnosti u razvoju vjere.

Naš je Bog nevidljiv, ali kako bismo ga lakše slijedili On nam je sišao u obliku Isusa Krista. Tada smo ga mogli opipati, čuti. Osim onoga što intelektualno spoznajemo, što dušom prihvaćamo, i naša osjetila su potrebna dodatnih poticaja. Osim uha, tako je i oko potrebno poticaja. Zato urešujemo naša svetišta, naše crkve, kako bi gledajući slike, kipove i ono što nas okružuje duša bila više potaknuta i usmjerena prema Nebeskom, prema ono što je gore. Za tim težimo. Zato svako umjetničko djelo, nije samo izraz obrtničkog posla, nego je i izraz duha, vjere.“

Umjetnost na poseban način povezuje čovjeka sa Bogom. Ona nas tjera na bolju pobožnost, revniji život i suživot sa svecima.

„Vjerujem da će tako i ovaj mozaik koji je ovdje postavljen pomagati svima da gledajući Svetu obitelj, sami se pridružuju Svetoj obitelji. Svi divni umjetnički izražaji u svetištu samo učvršćuju našu vjeru i pomažu nam izdići se sa Zemlje prema Nebu. Neka ovo djelo Bog blagoslovi kako bi donosilo plodove u vašim dušama“, zaključio je biskup Mijo Gorski.