Događanja

Biskup Mijo Gorski: Neka ovo djelo Bog blagoslovi kako bi donosilo plodove u vašim dušama

Biskup Mijo Gorski istaknuo važnost svetišta kao kuturnog središta.

Iako je završila Godina svetog Josipa, pobožnost prema tome svecu, hrvatskom zaštitniku nije. Na pobožnost prema sv. Josipu potaknuo je prilikom blagoslova mozaika biskup Gorski. Trud i rad mons. Antuna Sentea, rektora Nacionalnog svetišta sv. Josipa, pohvalio je mons. Mijo Gorski. Pritom se i zahvalio na brojnim kulturno sakralnim inicijativama, poput vitraja, novog svetohraništa, uređenog ambona, koja privlače hodočasnike iz inozemstva i Hrvatske. Mozaik Svete obitelji koji krasi zid prezbiterija Nacionalnog svetišta blagoslovio je 8. prosinca mons. Mijo Gorski, pomoćni biskup zagrebački.

„Završava Godina svetog Josipa, ali ne završava njegova pomoć i ne završavaju naše molitve, koje ćemo upućivati zaštitniku obitelji i domovine Hrvatske. Želim na završetku ovog misnog slavlja najprije zahvaliti mons. Antunu Senteu za trud koji ulaže u ovo svetište, ovu župu. Čini mi se da je ovo svetište postalo višestruku poznatije nego što je to bilo prije. Upravo zahvaljujući naporu i promidžbi koja je ovdje događa, u najboljem i najpozitivnijem smislu“,rekao je biskup Gorski, istaknuvši potom važnost sakralne umjetnosti u razvoju vjere.

Naš je Bog nevidljiv, ali kako bismo ga lakše slijedili On nam je sišao u obliku Isusa Krista. Tada smo ga mogli opipati, čuti. Osim onoga što intelektualno spoznajemo, što dušom prihvaćamo, i naša osjetila su potrebna dodatnih poticaja. Osim uha, tako je i oko potrebno poticaja. Zato urešujemo naša svetišta, naše crkve, kako bi gledajući slike, kipove i ono što nas okružuje duša bila više potaknuta i usmjerena prema Nebeskom, prema ono što je gore. Za tim težimo. Zato svako umjetničko djelo, nije samo izraz obrtničkog posla, nego je i izraz duha, vjere.“

Umjetnost na poseban način povezuje čovjeka sa Bogom. Ona nas tjera na bolju pobožnost, revniji život i suživot sa svecima.

„Vjerujem da će tako i ovaj mozaik koji je ovdje postavljen pomagati svima da gledajući Svetu obitelj, sami se pridružuju Svetoj obitelji. Svi divni umjetnički izražaji u svetištu samo učvršćuju našu vjeru i pomažu nam izdići se sa Zemlje prema Nebu. Neka ovo djelo Bog blagoslovi kako bi donosilo plodove u vašim dušama“, zaključio je biskup Mijo Gorski.

Čitaj dalje

Oblačeći nošnju obucimo i vjeru predaka

Cvjetnica na Dubovcu

Župni listić 6. korizmena nedjelja 24.3.2024.