Događanja

Snovi svetog Josipa u Koprivnici uoči blagdana svetog Nikole

Slikovnica „Snovi iz radionice svetoga Josipa“ autorice Anje Novak, u izdanju Nacionalnog svetišta svetog Josipa, predstavljena je u petak, 3. prosinca u župi svetog Nikole u Koprivnici, rodnoj župi autorice.

Slikovnica „Snovi iz radionice svetoga Josipa“ autorice Anje Novak, u izdanju Nacionalnog svetišta svetog Josipa, predstavljena je u petak, 3. prosinca u župi svetog Nikole u Koprivnici, rodnoj župi autorice. Predstavljanje je održano unutar prvog dana trodnevnice uoči župne svetkovine svetoga Nikole. Svetu misu predvodio je mons. Antun Sente, ml., rektor Svetišta u prisutnosti župnika vlč. Tomislava Petrića. Pjevanje na misi animirao je dječji zbog župe svetog Nikole pod vodstvom Ivane Flajs. Dolazak mons. Sentea bio je i prilika za susret sa članovima molitvenog vjenčića Prečistog srca Josipova.

Na početku svete mise župnik Tomislav Petrić zaželio je dobrodošlicu mons. Senteu te izrazio izrazitu radost jer unutar godine svetoga Josipa dolazi uoči župnog blagdana. U svojoj homiliji mons. Sente posebno je ohrabrio vjernike u trenutnim danima došašća kada iščekujemo dolazak Spasitelja. „Poput dvojice slijepaca iz evanđelja koji su iz svega glasa vikali za Isusom i mi moramo postaviti pitanje kakva je naša vjera“, naglasio je monsinjor. Također je rekao kako ponekad dobivamo dojam da Bog ostaje imun na naše patnje te samo prolazi mimo naših vapaja. No, ohrabrio je vjernike da vape i vjeruju te će Bog po svojoj volji, a vodeći nas da težimo neprolaznim dobrima, učiniti što je najbolje za nas.

Na kraju svetog misnog slavlja održano je kratko predstavljanje slikovnice u kojem su osim mons. Antuna sudjelovali i autorica Anja Novak te glavni lik slikovnice, maleni Mihael i njegova sestra Mirjam koja se također spominje u slikovnici. Mons. Sente rekao je kako je uopće došlo do ideje o tiskanju slikovnice. Ona prvotno nije bila namijenjena za tisak, ali je mons. predložio autorici Anji da je Nacionalno svetište izda kako bi što više djece moglo upoznati pobožnost prema svetom Josipu. Slikovnica je nastala na temelju poticaje pape Franje o pobožnosti usnulom svetom Josipu.Točnije papa Franjo kaže da on kada ima neki problem piše i stavlja to pod kip svetoga Josipa koji spava i sanja o njegovim molbama. Poneki dojam rekao je i maleni, četverogodišnji, Mihael, naglasivši kako mu se slikovnica jako svidjela. Mons. Sente osobito je naglasio kako je Anja slikovnicu osmislila kao rođendanski dar svojem krsnom kumčetu Mihaelu i na taj način posvjedočila važnost kumstva u životu djeteta. Autorica je naglasila kako je slikovnica njezina osobna zahvala svetom Josipu za sve izmoljene molitve. Potaknula je okupljene da pišu, crtaju i povjeravaju svoje molitve svetom Josipu koji za njih može posredovati kod Oca. Sveti Josip darežljiv je svetac i zasigurno će posredovati za sve. Zahvalila je mons. Senteu koji je podržao tisak ove slikovnice, kao i župniku Tomislavu Petriću koji je omogućio da u njezinoj rodnoj župi predstavi „Snove iz radionice svetoga Josipa“.

Bila je ovo i prilika da se mons. Sente susretne sa članovima molitvenog vjenčića Prečestog srca Josipova koji djeluje u župi svetoga Nikole. Vijenac Prečistog Srca Josipova sačinjavaju molitveni vjenčići koji se sastoje od 31 molitelja, voditelja i duhovnika. Svaki član (obitelji) zadužen je da određeni dan u mjesecu ima svoj molitveni dan koji se sastoji od krunice, dolaska na svetu misu, pričesti, ispovijedi, a ako je moguće i od posta. Članovi molitvenog vjenčića vrlo su aktivni te srijedom u župi predmole krunicu i litanije svetom Josipu.

Bogu hvala na lijepom zajedništvu u Koprivnici!

Čitaj dalje

Oblačeći nošnju obucimo i vjeru predaka

Cvjetnica na Dubovcu

Župni listić 6. korizmena nedjelja 24.3.2024.