Događanja

Predstavljena prva slikovnica posvećena svetom Josipu

Slikovnica „Snovi iz radionice svetog Josipa“ autorice Anje Novak, doktorandice kroatologije na Fakultetu hrvatskih studija, predstavljena je u srijedu 10. studenoga 2021. godine u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu. 

Slikovnica „Snovi iz radionice svetog Josipa“ autorice Anje Novak, doktorandice kroatologije na Fakultetu hrvatskih studija, predstavljena je u srijedu 10. studenoga 2021. godine u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu. O njoj su uz autoricu govorili rektor Nacionalnog svetišta svetog Josipa mons. Antun Sente ml. te kroatistica, profesorica na Fakultetu hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu i predsjednica Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ doc. dr. sc. Tanja Baran. Program je obogaćen pjesmom župnoga dječjeg zbora „Josipove pahuljice“ pod vodstvom s. Blandine Rakarić, a zapjevale su i Renata, Marta i Dora Sumina uz korepeticiju Tereze Pavline. Kroz program su vodili osnovnoškolci Ana Huljina i Borna Kučan.

Slikovnica „Snovi iz radionice svetog Josipa“ prvotno nije bila namijenjena za javnu objavu, već je nastala kao osoban dar autorice Anje Novak njenom kumčetu četverogodišnjem Mihovilu. „Želeći se uvjeriti u ispravnosti svoje namjere Anja mi je poslala slikovnicu tražeći moje mišljenje. Posebno zato što sadržaj slikovnice na trenutke izlazi iz okvira biblijskoga prikaza sv. Josipa. Obradovala me napisana poruka obogaćena mnoštvom crteža pa sam predložio Anji da ovo djelo objavimo u nakladi Nacionalnog svetišta sveto Josipa. Kuma Anja je inače zauzeta vjernica u svojoj župi bl. Alojzija Stepnica u Koprivnici i više je godina vodila nekoliko župnih zajednica. Tako smo dobili prvu slikovnicu posvećenu sv. Josipu“, rekao je rektor mons. Antun Sente ml.

Književno-estetsku analizu djela, kao i bogatstvo poruka i vrednota koje ja autorica poslala slikovnicom približila je, izdvajajući dijelove iz fabule kojima potkrepljuje svoje teze, doc. dr. Baran. Ističući kako je jednostavnim leksikom i sintaksom autorica prikazala međuodnos povjerenja između dječaka Mihaela i sv. Josipa, uputila je na važnost vjere u životima i djece i odraslih, bez obzira na to što sv. Josip nije opipljiv, kao što je na trenutak bio u slikovnici. Govorila je o tome kako je za kršćanske vrijednosti najvažnije odgajati djecu, što se ovom slikovnicom itekako može, dr. Baran je naglasila da je autorica ovom slikovnicom posvjedočila svoju odgovornost krsne kume jer je pokazala da aktivno prati i potiče svoje kumče u vjerskom rastu te je prikazala kako ljubav može biti domišljata stvaranjem posebnoga dara – slikovnice kojom je kumčetu dala dio sebe, čime je pokazala da materijalni darovi gube na vrijednosti u odnosu na osobne izraze ljubavi.

Na kraju je autorica Anja Novak dala svoje osobno svjedočanstvo povezanosti s obitelji u kojoj je njeno kumče Mihael najmlađe od petero djece, o svojoj višegodišnjoj duhovnoj povezanosti sa sv. Josipom te o literarnim i likovnim izazovima s kojima se srela u stvaranju slikovnice. Zahvalila je mons. Senteu na objavljivanju slikovnice baš u Godini sv. Josipa.

Slikovnica "Snovi iz radionice svetog Josipa" može se nabaviti u Nacionalnom svetištu svetog Josipa i idealan je dar za djecu o blagdanu svetog Nikole darivatelja djece.

Čitaj dalje

“Hvaljen Isus i Marija” Radio Sljemena i Maranatha pri svetom Josipu

Josipovi hodočasnici iz svih krajeva Hrvatske

Župni listić 3. uskrsna nedjelja 14.4.2024.