Događanja

Hrvatski katolički liječnici pri svetom Josipu u Karlovcu

Članovi Hrvatskog katoličkog liječničkog društva slaveći 30 obljetnicu postojanja hodočastili su u Nacionalno svetište svetog Josipa u subotu 4. rujna 2021. godine. 

Članovi Hrvatskog katoličkog liječničkog društva slaveći 30 obljetnicu postojanja hodočastili su u Nacionalno svetište svetog Josipa u subotu 4. rujna 2021. godine. Članove HKLD predvođene predsjednikom doc. dr. sc. prim. Rokom Čivljakom, koji je i zamjenik Ravnateljice Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu, dočekao je mons. Antun Sente, rektor Svetišta te prije samog misnog slavlja upoznao s poviješću izbora svetog Josipa za zaštitnika hrvatskog naroda i nastankom Nacionalnog svetišta. Slijedila je pobožnost svetom Josipu te misno slavlje koje je predvodio Prof. dr. sc. Ivan Bodrožić, duhovnik HKLD-a u koncelebraciji s mons. Senteom.

U prigodnoj homiliji između ostalog duhovnik Bodrožić je istaknuo kako samo ovdje na obiteljskom hodočašću HKLD-a jer kao katolička udruga njegujemo i proničemo one vrijednosti kojima nas poučava sam živi Bog, koji je poslao svoga Sina u ljudsku obitelj pod zaštitom Marije i Josipa, koji je onda u potpunosti povjerio zaštiti svetoga Josipa. Zato smo i mi tu kako bismo naše obitelji sve obitelji hrvatskoga naroda preporučili zaštiti svetog Josipa, našeg zaštitnika. Zato smo ovdje došli zahvaliti za naše obitelji i obitelji cijeloga naroda, jer je obitelj povlašteno mjesto rasta i razvoja osobe te jednako tako jedan temelj budućnosti jednoga naroda“, rekao je na prof. Bodrožić, te nastavio:

„Uz ovo naše hodočašće kako bi bilo punije i bogatije valja se prisjetiti kako smo u Godini svetog Josipa, koju je za opću Crkvu proglasio papa Franjo, prošle godine, želeći potaknuti sve vjernike na veće štovanje ovoga sveca i Božjeg ugodnika. No, osim što samo u Godini svetoga Josipa, nalazimo se i u godini u kojoj HKLD slavi 30 godina svoga postojanja i svoga zauzetog rada i djelovanja u našem narodu, u Katoličkoj Crkvi i u našem hrvatsko  društvu“,Glavnu poruku okupljenim liječnicima vjernicima prof. Bodrožić objasnio je riječima:

"Dragi liječnici medicinsko osoblje niste pozvani na svojim radnim mjestima cjepidlačiti i formalno nešto odrađivati biti neka vrsta profesionalca ili činovnika, već osobe koja velikodušno služi, koja ide iznad zakona i služi čovjeku kako nas je Bog učio. Najvažnija je odredba ljubav prema Bogu i potom prema bližnjemu. Na to smo pozvani utjeloviti ljubav prema Bogu kao što to čini Josip.

Bog je svoju ljubav usadio u nas i ne dopušta da se pretvorimo u strojeve, tehnologijske stručnjake, već očekuje od nas da unutar svoje struke i radnoga mjesta budemo ljubitelji Boga i čovjeka. To mora razlikovati liječnika koji vjeruje u Boga i služi Bogu i čovjeku od onoga koji odrađuje svoj posao samo prema zakonu."

 

Na kraju misnoga slavlja prigodnim se riječima obratio liječnicima predsjednik HKLD-a Rok Čivljak, zahvalivši se mons. Anutnu Senteu na gostoprimstvu i prof. dr. Ivanu Bodrožići na razlomljenoj Božjoj Riječi, te dodao:

„Volio bih istaknuti i ono što piše papa Franjo u Godini svetoga Josipa, a tiče se pandemije Covida-19, koja nam je pomogla da shvatimo važnost običnih ljudi, kao što je bio sveti Josip, onih koji se nalaze daleko od očiju javnosti, a svakodnevno ulijevaju drugima nadu i potiču na suodgovornosti, po tome su oni nalik svetom Josipu, čovjeku koji prolazi nezapaženo, svakodnevne prisutnosti i skrovitosti, a koji je ipak imao veliku ulogu protagoniste u povijesti spasenja. Ovo nam papino pismo na neki način govori i o zdravstvenim djelatnicima. Skromni su to i samozatajni ljudi koji su odabrali težak i zahtjevan put u postojanju liječnikom, medicinskom sestrom, magistrom farmacije ili drugim profilom zdravstvenog djelatnika, jer studij za takva zvanja su jedni od najtežih studija“, rekao je predsjednik Društva Čivljak.

Predsjednik HKLD-a još je istaknuo kako je pandemija Covida potaknula ljude na obraćanje svetom Josipu, u kojemu su brojni vjernici pronašli utjehu i zaštitu od ove velike nedaće zaraze.

Članovi Hrvatskog katoličkog liječničkog društva nakon misnog slavlja i ophoda oko čudotvornog kipa svetoga Josipa nastavili su se družiti u prostorima Nacionalnog svetišta te upoznavati i razgledavati znamenitosti grada Karlovac.

Čitaj dalje

Oblačeći nošnju obucimo i vjeru predaka

Cvjetnica na Dubovcu

Župni listić 6. korizmena nedjelja 24.3.2024.