Aktualnou Župi BDMS i Nacionalnom Svetištu Svetog Josipa

Župa BDM Snježne - Dubovac uputila se, zajedno s ostalim župama Karlovačkog dekanata, na hodočašće u Nacionalno svetište Majke Božje Bistričke u subotu 30. lipnja 2018. godine. Tradicionalno je to hodočašće koje svake godine okupi vjernike grada Karlovca i okolice kako bi u zajedništvu molitve i pobožnosti odali počast nebeskoj Majci.

Dolaskom u Mariju Bistricu u ranim jutarnjim satima, uslijedila je svečana procesija ulaska u baziliku Majke Božje Bistričke nakon čega je ubrzo započela pobožnost križnog puta na kalvariji. Karlovačkim hodočasnicima pridružili su se i vjernici iz drugih krajeva Lijepe Naše koji su taj dan također imali organizirana hodočašća.

180630-MarijaBistrica-1

Mnogi su iskoristili slobodno vrijeme do svete mise za sakrament ispovijedi. Uz to, bilo je i prilike za osobnu molitvu pred Presvetim Oltarskim Sakramentom u novoizgrađenoj dvorani. Euharistijsko slavlje predvodio je mons. dr. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački u koncelebraciji sa svećenicima Karlovačkog dekanata i ostalih župa koje su bile taj dan prisutne. U prigodnoj homiliji mons. dr. Ivan Šaško osvrnuo se na lik satnika koji se spominje u evanđelju te čije riječi: "Gospodine, nisam dostojan da uđeš pod krov moj..." govorimo na svakoj svetoj misi. Satnik, osoba koja upravlja velikim brojem ljudi, ostao je ponizan pred jedinim bitnim  autoritetom u našem životu – Isusom Kristom. Biskup Šaško istaknuo je i poveznicu s djevicom Marijom koja je, poput ovog satnika, izrekla slične riječi: "Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po Tvojoj riječi." Marija, naša nebeska Majka, bila je spremna pokoriti se i ukazati na svoju malenost pred Gospodinom.

Svoju ulogu u euharistijskom slavlju imali su i naši mladi – ministriranjem te nošenjem zavjetnog kipa Majke Božje Bistričke.

Duhovni program hodočašća završio je zajedničkim euharistijskim klanjanjem u bazilici. Po povratku kući, župljani su zastali u gradiću Pregradi, kraju gdje je nekad dr. sc. Vlado Mikšić, supsidijar Svetišta, službovao u župi u Prišlinu. Dočekao ih je vlč. Ivan Mikec, župnik crkve Uznesenja BDM Pregrada. "Zagorska katedrala", kako ju mnogi nazivaju, nastala je početkom 18. stoljeća. Izgrađena je u neoklasicističkom stilu te sadrži dva velika tornja za koje mještani kažu da je jedan muški, a drugi ženski. Svakako upada u oči velika slika Uznesenja Blažene Djevice Marije koju je crkva kupila od Kaptola za 600 forinti i koja sad krasi ovu zagorsku ljepoticu. Orgulje su također kupljene od Zagrebačke katedrale budući da nisu bile dovoljno adekvatne za nju. Radi se o Fochtovim orguljama koje su nekoliko puta bile popravljane. Mnogo je još zanimljivosti izrekao župnik Ivan Mikec na sebi svojstven, humorističan način te tako zasluženo dobio gromoglasan pljesak oduševljenih hodočasnika.

180630-MarijaBistrica-11

Iako su na hodočašće išli župljani različitih uzrasta, od ministranta Borne Špigelskog koji je tek završio 3. razred osnovne škole pa sve do onih starijih i iskusnijih, svi su se dobro slagali. Zajedništvo u vjeri i Kristu ne pita za godine.

Sigurno se i sveti Josip obradovao što su njegovi štovatelji otišli posjetiti dragu mu zaručnicu djevicu Mariju. Ohrabreni zagovorom svetog Josipa i djevice Marije, vjerujemo da će naši župljani još radosnije nastaviti svoj vjernički put i služenje u župnoj zajednici.