Događanja

Redovnice i vjernici trebaju svetog Josipa

Prigodom početka devetnaestog generalnog Kapitula sestre Služavke Malog Isusa, predvođene s.  Radoslavom Radek, svojom vrhovnom glavaricom pohodile su Nacionalno svetište svetog Josipa u Karlovcu u utorak 19. lipnja te sudjelovale na misnom slavlju koje je na njihove nakane predvodio mons. Antun Sente, ml., rektor Svetišta.  

Prigodom početka devetnaestog generalnog Kapitula sestre Služavke Malog Isusa, predvođene s.  Radoslavom Radek, svojom vrhovnom glavaricom pohodile su Nacionalno svetište svetog Josipa u Karlovcu u utorak 19. lipnja te sudjelovale na misnom slavlju koje je na njihove nakane predvodio mons. Antun Sente, ml., rektor Svetišta.U prigodnoj homiliji mons. Sente je primijetio poveznicu između svetog Josipa i današnjih osoba posvećenog života. Kao što se sveti Josip našao pred izazovom ostaviti Mariju ili ju zaštititi, jednako se tako i današnje redovnice nalaze pred izazovom ostati vjerne pozivu ili živjeti načinom života kakvim ga nudi svijet. Sveti je Josip u svojoj poniznosti pred Bogom dobio prosvjetljenje i jasne smjernice kako djelovati, uvjeren sam da jednako tako dobri Bog i današnjim osobama posvećenog života daje jasne smjernice kako prihvaćati Božju poruku te ju čuvati i pokazati svijetu, odnosno ljudima dobre volje koji traže istinu. Vršenje tog poslanja neće biti bez teškoća kao što ni Josipova vjernost Božjem naumu nije bila pošteđena teškoća. No Bog svoje ne ostavlja. Nije ostavio svetog Josipa. Vodio ga je do Betlehema, do Egipta i vratio ga u njegov zavičaj. Na sličan načni Bog i danas vodi sve koju mu služe u poniznosti zaključio je mons. Sente, te pozvao okupljene redovnice da se ne boje ustrajati u vjernosti Kristu, jer baš takve svjedoke Bog treba u današnjem vremenu.

Dodajmo ovome da su Nacionalno svetište svetog Josipa u Karlovcu u srijedu 20. lipnja posjetili korisnici dnevnog boravka za starije iz Lipika kojima je mons. Sente ispripovjedio važnost Nacionalnog svetišta upoznavši ih s izborom svetog Josipa za zaštitnika Hrvatske te nastankom Svetišta. Ujedno ih je upoznao s mnoštvo životnih priča u kojima štovatelji svetog Josipa prepoznaju kao zagovornika koji im je kod Boga isprosio brojne milosti.

Više od dvije stotine hodočasnika iz Našičkog kraja došlo je na cjelodnevno hodočašće u Nacionalno svetište svetog Josipa u Karlovac u subotu 16. lipnja 2018. godine. Župljane župa: Svetog Marka Evanđelista iz Markovca Našičkog, Gospe Fatimske iz Velimirovaca, Svetog Tome apostola iz Rajića, i Svetog Nikole biskupa iz Podgorača predvođene svojim župnicima: Nikolom Legcem, Patrikom Alatićem, Josipom Pendžićem i Željkom Benkovićem kod Svetih vrata Nacionalnog svetište dočekao je i blagoslovio mons. Antun Sente, ml., rektor Nacionalnog svetišta, te ih potaknuo na osobnu pobožnost za vrijeme koje mogu pristupiti sakramentu svete ispovijedi te preporučiti svoje nakane zagovoru svetog Josipa. Hodočasnički dana pri svetom Josipu u Karlovcu nastavili se upoznavanjem sa nastankom Svetišta te poviješću izbora svetog Josipa za zaštitnika Hrvatske, a središte hodočašća bilo je misno slavlje koje predvodio vlč. Pendžić u koncelebraciji preostalih svećenika hodočasnika dok im je rektor svetišta u homiliji tumačio ljepotu vjere svetog Josipa nastojeći je primijeniti u sadašnji trenutka pristiglih hodočasnika. Tokom hodočasničkog dana pristigli vjernici razgledavali su 40 statua stalne postave izložbe s. Samuele Premužić te slike iz zbirke "Procvjetali križ" Daniela Butale. Hodočasnička subota završila je prihvatom hodočasnika iz zagrebačkog naselja Gornje Vrapče, koji su na putu prema Novigradu na Dobri svratili na molitvu svetom Josipu na Dubovac.

{eventgallery event='2018_06_20_RiHtrebajuJosipa'attr=images mode=tiles max_images=120 thumb_width=200 offset=0}

 

160819-Redovnice 1.369065.jpg 160819-Redovnice 3.302cc4.jpg 160819-Redovnice 4.1c279f.jpg 180616-Nasice 1.1d517d.jpg 180616-Nasice 2.e213f8.jpg 180616-Vrapce 1.d24552.jpg 180616-Vrapce 2.6ed6d8.jpg 180620-Lipik.173baa.jpg

Čitaj dalje

Oblačeći nošnju obucimo i vjeru predaka

Cvjetnica na Dubovcu

Župni listić 6. korizmena nedjelja 24.3.2024.