Aktualnou Župi BDMS i Nacionalnom Svetištu Svetog Josipa

180501-Sveti-Josip-Radnik-45

„Ovdje smo kod svetog Josipa da nam svojim životom i svojim primjerom bude pouka i putokaz našeg vjerničkog življenja. Za njega znamo da je bio muž pravedan, kako kaže Sveto pismo, a pravedan znači da je bio vjeran Gospodinu, da je revno slušao Njegovu riječ, da je od te Riječi živio i tako pokazao istinsku pravednost, život u Gospodinu i vjerno služenje Njegovim planovima i Njegovoj volji.“ – uvodne su riječi prof. dr. sc. Ivana Bodrožića, pročelnika Katedre povijesti kršćanske literature i kršćanskog nauka na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Zagrebačkog sveučilišta, na početku slavljenja svete mise povodom blagdana Svetog Josipa Radnika, 1. svibnja 2018. godine, u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu.

180501-Sveti-Josip-Radnik-39

Na svetoj misi sudjelovalo je više od 500 hodočasnika pristiglih iz župa: Krista Kralja-Rešetari, predvođeni vlč. Josipom Bogovićem, Svetog Jeronima-Zagreb predvođeni vlč. Tomislavom Petranovićem, Svetog Benedikta i Žalosne Gospe-Kloštar Podravski predvođeni fra Ivanom Širokim, TOR, Porođenja BD Marije-Benkovac predvođeni don Anđelkom Buljatom, Srca Isusova-Zamet-Rijeka predvođeni p. Matom Samardžićem, SJ, Navještenja BD Marije-Velika Gorica predvođeni vlč. đakonom Dariom Kralom, te časne sestre karmelićanke Božanskog  Srca Isusova iz Vrhovca, ministranti iz Palmotićeve-Zagreb predvođeni bogoslovom Zlatkom Brauchlerom i Udruga umirovljenika iz Jakovlja. Uz svećenike predvoditelje hodočasnika koncelebrirali su i svećenici Karlovačkog dekanata predvođeni dekanom preč. Draženom Karačićem i domaćinom mons. Antunom Senteom ml., rektorom Svetišta. Misno slavlje pjevanjem je uzveličao zbor Svetišta „Sveti Josip“ pod vodstvom č. s. Blandine Rakarić, KBLJ.

180501-Sveti-Josip-Radnik-28

U prigodnoj homiliji dr. sc. Ivan Bodrožić propovijedao je kako nam je Josip svojim primjerom i radom pokazao kako od neuglednog drveta može nastati nešto korisno i svrsishodno, ali isto tako da bi se tako nešto postiglo potrebno je mnogo truda i žrtve. Pojasnio je da je to korisna slika i za naš duhovni život jer je Josip uložio mnogo truda da bi sebe istesao u oblik koji Bog želi, te je svoj ljudski karakter pretvorio u karakter pravednika koji svoj život živi pobožno i sveto, sukladno Božjoj riječi i volji.

180501-Sveti-Josip-Radnik-26

Naglasio je kako je sveti Josip istesao sebe da bi bio Božja slika i onaj kome Bog može povjeriti svoga Sina. Predvoditelj misnog slavlja upozorio je da u današnje vrijeme postoje bezbožni projekti kojima se želi tesati našu svijest da ne bude Božja već ljudska, kojima se ne želi oblikovati već izobličiti ljudski karakter, koji žele obezvrijediti Boga i našu vjeru, potisnuti ono istinsko i božansko i kojima je cilj stvarati naraštaje oblikovane prema ljudskim strastima.

180501-Sveti-Josip-Radnik-29

Prof. Bodrožić naglasio je da nam upravo sveti Josip, kao zaštitnik hrvatskog naroda, pokazuje kako se otesati na svoju vjeru i na sliku Sina Božjega, te kako graditi svoju ljudskost onako kako ju je Bog osmislio. Poručio je okupljenim vjernicima da samo oni koji imaju Josipovu pravednost i poniznost, koji će raditi za vječni život, za stvarno dobro mogu zajamčiti svjetlu budućnost hrvatskom narodu.

180501-Sveti-Josip-Radnik-51

Na kraju misnog slavlja mons. Antun Sente, ml., zahvalio je svim hodočasnicima što su svojom prisutnošću i sudjelovanjem uzveličali blagdan Svetog Josipa Radnika, a dr. sc. Ivanu Bodrožiću u zahvalnost za predvođenje misnog slavlja darovao je medalju svetog Josipa izrađenu povodom proslave 330. obljetnice proglašenja svetog Josipa zaštitnikom Hrvatske.

180501-Sveti-Josip-Radnik-79

U poslijepodnevnim satima Josipovo svetište pohodili su i hodočasnici iz Darde-Čeminca predvođeni župnikom vlč. Bojanom Slavičekom. Nakon njih k svetom Josipu u povratku s Hvara pristiglo je 40ak članova rodbine i prijatelja tek zaređenog hvarskog biskupa mons. Petra Palića, koji je i sam često predvodio misna slavlja i propovijedao u Svetištu, a zanimljivo je kako je upravo biskup Palić na neki način otvorio ovogodišnju Veliku pobožnost svetom Josipu.

Homilija prof. dr. sc. Ivana Bodrožića: