Aktualnou Župi BDMS i Nacionalnom Svetištu Svetog Josipa

180405-Krizmanici-hodocasce-u-Istru-19

Predvođeni svojim župnicima i vjeroučiteljima oko dvjesto krizmanika Karlovačkog dekanata krenulo je putem hrvatskoga blaženika i mučenika krizme Miroslava Bulešića u četvrtak 5. travnja 2018. godine. Svoj put započeli su na obroncima Ćićarije, odnosno u malom mjestu zvanom Lanišće gdje svoju mučeničku smrt 1947. godine podnio bl. Miroslav. Krizmanike je dočekao župnik i dekan preč. Dalibor Pilekić koji je ukratko predstavio lik i djelovanje mladoga svećenika Miroslava Bulešića. Hodočasnicima je opisan i sam dan smrti bl. Bulešića koji se dogodio 24.8.1947. godine upravo kada se slavio sakrament svete potvrde u lanišćkoj župi Sv. Kancija, Kancijana i Kancijanile. 

180405-Krizmanici-hodocasce-u-Istru-12

Toga dana lokalni pripadnici Komunističke partije odlučili su spriječiti slavlje sakramenta svete potvrde, ali mještani su vlastitim tijelima branili i spriječili upad u crkvu. Bijesni što im nije pošlo za rukum prekinuti slavlje krizme, za odmazdu partijski pripadnici upadaju u župni dvor  gdje su pretukli mons. Jakoba Ukmara, djelitelja svete krizme, a bl. Miroslava doslovce su zaklali. Hodočasnici su imali priliku posjetiti župni dvor u Lanišću gdje se još nalaze ostaci krvi bl. Miroslav

180405-Krizmanici-hodocasce-u-Istru-20

Nakon Lanišća hodočasnici su se uputili u Roč gdje ih je opet primio župnik preč. Pilekić. U Roču su vidjeli crkvu Svetog Antuna koja u svojim freskama sadrži glagolljski abecedarij iz 12. stoljeća. Ova crkva ujedno je i prva postaja na poznatoj Aleji glagoljaša. Također su posjetili i crkvu svetoga Roka u kojoj se nalaze jedne od najstarijih freski u cijeloj Istri.

180405-Krizmanici-hodocasce-u-Istru-25

Sljedeća postaja na ovom hodočašću bio je grad Poreč. U Poreču hodočasnici su razgledali poznatu Eufrazijevu baziliki koja se nalazi na UNESCO-voj listi kulturne baštine. Hodočasnike je dočekao župnik i dekan preč. Milan Zgrablić koji je radosno svima održao kratku katehezu o povijesti i važnosti kršćanstva koristeći se elementima mozaika s oltara Bazilike. Nakon ove vrlo poučne kateheze bila je mogućnost za dublje upoznavanje grada Poreča kroz slobodno vrijeme.

180405-Krizmanici-hodocasce-u-Istru-29

Nakon Poreča svi su se uputili u Svetvinčenat, rodno mjesto bl. Miroslava Bulešića gdje su u crvki sv. Vinka sudjelovali na misnome slavlju koje je predvodio karlovački dekan preč. Dražen Karačić u koncelebraciji s karlovačkim župnicima mons. Antunom Senteom, ml., vlč. Nikolom Sanjkovićem, vlč. Dujom Kurtovićem, vlč. Antunom Kolićem i fra Marijom Škrtićem, OSPPE. U svojoj homiliji mons. Sente objasnio je zašto su se svećenici odlučili povesti krizmanike na ovo hodočašće. Naime sveta potvrda je sakrament zbog kojeg je bl. Mirsolav Bulešić podnio mučeništvo time pokazujući kako je krizma nešto puno više, nego što možda mislimo. Istra je jedna od kolijevki glagoljice i upravo glagoljica svjedoči o tome kako je Istra uvijek bila Hrvatska, atakođer svjedoči o tome kako su Hrvati puno prije osnutka većine današnjih naroda već postojali te su imali svoj jezik i pismo.

180405-Krizmanici-hodocasce-u-Istru-32

Kršćanstvo je temelj svijeta i biti kršćaninom ne znači biti zatvorenim, već znači biti dio jedne univerzalne Crkve koja igra važnu ulogu u svijetu što nam svjedoči i Eufrazijeva bazilika koja je poznata na svjetskog razini kao crkva koja je sačuvala svoj sjaj unatoč svim nedaćama. Mons. Sente također se osvrnuo i na sam život bl. Miroslava u kojem možemo prepoznati odličan primjer osobe koja je živjela Isusovim zapovijedima. Pridonosio je ostvarenju univerzalnog poslanja ljubavi, ali je njegovao i poticao istinsko domoljublje. Jedna od njegovih ppznatijih izreka je "Ja sam katolički svećenik i podijelit ću svete sakramente svima koji ih zatraže: i Hrvatu i Nijemcu i Talijanu." A zasigurno je ostao zapamćen po izreci netom prije svoje smrti „Moja osveta je – oprost.“

180405-Krizmanici-hodocasce-u-Istru-36

Posljednja postaja na ovom hodočasću bila je pavlinska crkva i samostan Svetih Petra i Pavla u Svetom Petru u šumi gdje o povijesti crkve, samostana i pavlinskoga reda progovorio fra Mario Škrtić, OSPPE, župnik na Kamenskom.