Aktualnou Župi BDMS i Nacionalnom Svetištu Svetog Josipa

180310-1500-hodocasnika-41

Još jedna hodočasnicima bogata subota obilježila je Nacionalno svetište svetog Josipa u Karlovcu. Oko 1500 hodočasnika pohodilo je 10. ožujka 2018. godine Josipovo svetište želeći pri kraju njemu posvećene godine staviti svoje molitve, potrebe i zahvale u ruke hranitelja Sina Božjega. Najveću skupinu činili su hodočasnici Remetskog dekanata pristigli u 14 autobusa, a njima su se pridružili i hodočasnici iz župe Presvetog Srca Isusova-Vrapče, Zagreb, župe Sv. Margarete-Margečan, župe Sv. Brcka-Brckovljani, župe Sv. Franje Ksaverskog-Vugrovec, župe Sv. Vida-Brdovec, župe Sv. Petra-Prišlin, te djelatnici Caritasa Zagrebačke nadbiskupije i Katolička udruga medicinskih sestara i tehničara u Požeškoj biskupiji.

180310-1500-hodocasnika-17

Hodočasnike je pred svetim vratima blagoslivljao mons. Antun Sente, ml., rektor Svetišta i upoznao ih sa poviješću štovanja svetog Josipa u Hrvata, te predmolio krunicu i litanije svetom Josipu.

180310-1500-hodocasnika-24

Misno slavlje predvodio je mons. Mijo Gorski, pomoćni biskup zagrebački, a koncelebrirali su mons. Juraj Jerneić, predsjednik Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, fra Branko Lipša, OFMCap., dekan Remetskog dekanata, domaćin mons. Antun Sente, ml. i još dvadesetak svećenika koji su predvodili svoje hodočasnike u Karlovac.

180310-1500-hodocasnika-34

Propovijedajući o dnevnom Evanđelju (Lk 18, 9-14) biskup Gorski kazao je da ono pred vjernika stavlja ogledalo kakav uistinu jest. Istaknuo je da ovo Evanđelje koje govori o dva grešnika, farizeju koji se opravdava pred Bogom i cariniku koji priznaje svoje grijehe i kaje se za njih, zapravo upućuje vjernika da poput carinika postane svjestan svojih grijeha, da se preda u Božje ruke i milosrđe, te da prihvati napor obraćenja i napor da se promijeni. Mons. Gorski naglasio je da se čovjek ne opravdava svojim djelima već vjerom u Isusa Krista, te da je spasenje dar koji prihvaćamo u zahvalnosti i upravo u toj zahvalnosti nastojimo biti bolji i činiti dobro. „Ali i taj dar moramo potvrditi svojim djelima inače je naša vjera mrtva.“ – kazao je biskup.

180310-1500-hodocasnika-37

Nadalje, istaknuo je svetog Josipa kao uzor kako stajati pred Bogom. Pojasnio je da se Josip nije hvalio pred Bogom svojom pravednošću niti je sudio, već je stajao pred Njim kao čovjek koji vjeruje Njegovoj riječi i koji Ga sluša, te da je djelujući po svojoj ispravnoj savjesti činio Božje djelo. „Josip nas uči ne samo kako slušati Boga, nego kako i djelovati po Božjoj riječi.“ naglasio je mons. Gorski.

180310-1500-hodocasnika-52

Na kraju misnog slavlja mons. Sente darovao je biskupu u znak zahvalnosti medalju svetog Josipa izrađenu povodom proslave 330. obljetnice proglašenja svetog Josipa zaštitnikom Hrvatske. Nakon završnog blagoslova biskup je predvodio vjernike u čašćenju svetog Josipa obilaskom oko zavjetnog kipa.

Propovijed mons. Mije Gorskog, pomoćnog biskupa zagrebačkog: