Aktualnou Župi BDMS i Nacionalnom Svetištu Svetog Josipa

171007-Hodocasce-bjelovarsko-krizevacke-biskupije-113

Bjelovarsko-križevačka biskupija prva je među biskupijama koja je po drugi puta u posljednje dvije godine hodočastila u Nacionalno svetište sv. Josipa. Oko 1000 hodočasnika na drugo hodočašće 7. listopada 2017. godine predvodio je mons. Vjekoslav Huzjak, biskup bjelovarsko-križevački, koji je predslavio svetu misu u zajedništvu s 35 svećenika. Ovim hodočasnicima pridružili su se i vjernici Župe sv. Vida iz Međimurja i Župe sv. Antuna Padovanskog – Podvinje iz Slavonskog Broda. Misno slavlje pjesmom je animirao župni zbor Župe sv. Ane iz Bjelovara.

171007-Hodocasce-bjelovarsko-krizevacke-biskupije-55

Na samom početku biskupa, svećenike i sve hodočasnike pozdravio je mons. Antun Sente ml., rektor Svetišta, istaknuvši zahvalnost što je bjelovarsko-križevačka biskupija darovala mons. Marijana Radanovića, pokojnog graditelja Svetišta, koji je ostavio duboki trag izgradivši Svetište, ali ponajviše u svom svećeničkom služenju i velikoj pobožnosti prema sv. Josipu.

171007-Hodocasce-bjelovarsko-krizevacke-biskupije-57

Započinjući svetu euharistiju mons. Vjekoslav Huzjak prisjetio se kako je prije 330. godina Hrvatski sabor proglasio sv. Josipa zaštitnikom Hrvatske, te naglasio da na blagdan BDM od Krunice stojimo pod zaštitom i zagovorom sv. Josipa i uoči Dana neovisnosti molimo za domovinu koja nam je darovana po žrtvi mnogih hrvatskih branitelja.

171007-Hodocasce-bjelovarsko-krizevacke-biskupije-59

Propovijedajući o hodočašću u Nacionalno svetište mons. Huzjak povezao ga je sa životnim hodočašćem kazavši kako ne smijemo dopustiti da nas ovaj svijet vodi već razbor koji nam je Bog podario i da smo na ovom svijetu kako bismo ostavili trag dobra i svjetla kakav je sv. Josip ostavio u sv. obitelji.

171007-Hodocasce-bjelovarsko-krizevacke-biskupije-64

U daljnjem dijelu propovijedi biskup je istaknuo važnu ulogu sv. Josipa u ljudskom spasenju jer je on svojim radom i ljubavlju stvarao ozračje mira, sigurnosti, pomirenja i radosti u sv. obitelji i posvećivao plodno tlo na kojem je rastao i sazrijevao Spasitelj svijeta. Stoga na putu života sv. Josipa trebamo pronaći i svoj put. – kazao je mons. Huzjak.

171007-Hodocasce-bjelovarsko-krizevacke-biskupije-86

Na kraju svete mise mons. Sente u znak zahvalnosti na hodočašću u Nacionalno svetište darovao je mons. Huzjaku medalju sv. Josipa izrađenu povodom 330. obljetnice proglašenja sv. Josipa zaštitnikom Hrvatske. Nakon završnog blagoslova biskup i svećenici predvodili su vjernike u čašćenju sv. Josipa ophodom oko zavjetnog kipa.

171007-Hodocasce-bjelovarsko-krizevacke-biskupije-109

Nakon okrijepe hodočasnici su zajedno s biskupom Huzjakom sudjelovali u euharistijskom klanjanju pred Presvetim Oltarskim sakramentom.