Aktualnou Župi BDMS i Nacionalnom Svetištu Svetog Josipa

Iako je vodostaj karlovačkih rijeka, Bogu hvala, u padu pa zasada gradu ne prijeti opasnost od poplava, vodostaj jedne rijeke ne prestaje rasti. Naime karlovačka rijeka hodočasnika svakim danom se povećava. U subotu 23. rujna 2017. godine u Nacionalno svetište svetog Josipa hodočastilo je 350 župljana župe Svetog Nikole biskupa, Bistra. Njima se priključila skupina od 100 hodočasnika iz župe Rođenja Blažene Djevice Marije, Ruščica, 50 hodočasnika iz župe Svetog Anselma, Nin te sestre karmelićanke Božanskog Srca Isusova iz samostana svetog Josipa iz Hrvatskog Leskovca.

20170923Bistrahodocasce-100-22

Hodočasnicima je dobrodošlicu izrazio mons. Antun Sente, ml., rektor Svetišta koji je hodočasnike uputio u povijest samoga Svetišta kao i u povijest štovanja svetog Josipa u hrvatskome narodu.

20170923Bistrahodocasce-100-1

Nakon izlaganja rektora Svetišta uslijedila je pobožnost svetome Josipu, a nakon toga sveta misa koju je predvodio vlč. Tomislav Kralj, župnik župe Sv. Nikole, Bistra u koncelebraciji sa mons. Antunom Senteom, rektorom, vlč. Antunom Farkašem, župnikom u Ruščici te vlč. Filipom Vicićem, CM, župnikom u Novigradu na Dobri. Ljepoti misnoga slavlja pridonijeli su zbor mladih „Note ljubavi“ iz Bistre kao i ministranti iste župe.

20170923Bistrahodocasce-100-16

U popodnevnim satima Josipu je hodočastila grupa od pedesetak župljana župe Svetog Hermagora i Fortunata predvođeni svojim župnikom vlč. Ivanom Trohom. Na vrata Svetišta pokucao je i jedan hodočasnik koji je pješke došao svetom Josipu iz Zagrebu. Naime radi se o bogoslovu zagrebačke bogoslovije Krešimiru Babiću koji se na ovaj pothvat odlučio nakon nekoliko raznih susreta sa likom svetog Josipa.

20170923Bistrahodocasce-100-6

Hodočasnici su imali priliku okrijepiti se u hodočasničkom domu „Marijan Radanović,“ koji je dobio ime po pokojnom graditelju Svetišta, razgledati izložbu Procvjetali križ karlovačkog akademskog slikara Daniela Butale u galeriji „Martin Borković, kao i izložbu časne sestre Samuele Premužić Čudo Božje krhkosti, popiti kavu u župnome kafiću, upisati u Bratovštinu svetog Josipa ili postati prijatelj Nacionalnog svetišta svetog Josipa.

20170923Bistrahodocasce-100-7