Događanja

Održan završni susret Trajne formacije svećenika

Polaznici Trajne formacije svećenika okupili su se u ponedjeljak 12. lipnja 2017. godine u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu na završnom ovogodišnjem susretu. Uz zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, susretu su prisustvovali i pomoćni zagrebački biskup, voditelj Trajne formacije mons. Ivan Šaško, koordinator Trajne formacije vlč. Željko Faltak i vlč. Ivan Valentić, povjerenik za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije.

Polaznici Trajne formacije svećenika okupili su se u ponedjeljak 12. lipnja 2017. godine u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu na završnom ovogodišnjem susretu. Uz zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, susretu su prisustvovali i pomoćni zagrebački biskup, voditelj Trajne formacije mons. Ivan Šaško, koordinator Trajne formacije vlč. Željko Faltak i vlč. Ivan Valentić, povjerenik za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije.

Kardinal Bozanić u svojoj je uvodnoj riječi istaknuo kako su susreti svećenika u sklopu Trajne formacije znak da svećenici nisu sami, već da zajedno djeluju u poslanju dobivenom od Crkve i Isusa Krista. Naglasio je i važnost takvih susreta koji odražavaju odnos prema svećeničkoj službi, te zahvalio biskupu Šašku i vlč. Faltaku na ustrajnosti i postojanosti u dosadašnjem radu.


O susretima Trajne formacije, u čiji je program u protekloj pastoralnoj godini bilo uključeno 53 svećenika zaređenih u posljednjih sedam godina za Zagrebačku nadbiskupiju, Sisačku te Bjelovarsko-križevačku biskupiju, progovorio je koordinator vlč. Faltak. Uporište svih pet susreta tijekom godine bili su euharistijsko klanjanje i Božja riječ, odnosno pomoć u pripremanju homilije za nedjeljne euharistije – kazao je vlč. Faltak, te podsjetio na neka tematska područja obrađivana tijekom susreta, poput nove evangelizacije ili promišljanja na temelju dokumenata Kongregacije za kler s naglaskom na službu pokore i pomirenja u perspektivi kršćanske svetosti, kao i na službu duhovnog vodstva.

Trajna fromacija nije cilj, već sredstvo koje treba biti usmjereno k cilju pomoći što boljem i svetijem vršenju službe te življenju svećeničkog poziva iz primljene sakramentalne milosti – rekao je vlč. Faltak, zaključujući svoje obraćanje zahvalom svećenicima što su svojom otvorenosti i plemenitosti doprinijeli susretima Trajne formacije. 

 Povjerenik za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije vlč. Ivan Valentić ukratko je predstavio Animatorsko ljeto, koje će se i ove, petnaeste godine zaredom, održati u Malome Lošinju.
 

Najavio je kako će se mladi ovoga ljeta pobliže upoznati s likom svetoga Josipa, te da će i ove godine, uz svećenike Zagrebačke nadbiskupije, u program biti uključene i redovnice.

Govoreći o predstojećem Susretu hrvatske katoličke mladeži u Zagrebu 2020. godine, naglasio je kako će pripreme početi već najesen. Želio bih da taj susret bude nošen župnim zajednicama mladih – rekao je vlč. Valentić, pozvavši svećenike na zauzetost u pripremi tog događaja.
 

Drugi dio susreta nastavljen je u župnoj crkvi gdje je o povijesti i sadašnjosti Svetišta progovorio rektor Svetišta mons. Antun Sente, ml.

 Uslijedila je molitva Srednjeg časa te nagovor biskupa Šaška na temu „Sveti Josip i život svećenika“, u kojem je biskup istaknuo kako nije teško naći nadahnuća za svećenički život razmatrajući lik svetog Josipa.

Sveti Josip je svetac poslušnosti, pouzdanja, nade, blagosti, zauzetosti i raznih ljudskih vrlina. On nema drugog oslonca osim Boga i baš zato što mu je Bog utočište, on drugima postaje utočište i upravo se u tome nalazi naše svećeničko poslanje – kazao je biskup Šaško, dodajući da su to već dovoljne naznake za svećeničku duhovnost jer je Josip u službi Saveza, a ne u nekom svom sebičnom planu.

 Osvrnuo se na šest točaka, odnosno izazova vezanih uz službu i život prezbitera sadržanih u dokumentu o svećeničkom odgoju i obrazovanju Ratio fundamentalis, koji se mogu promatrati u svjetlu Josipovske duhovnosti. Prvi izazov je iskustvo vlastite slabosti i javljanje proturječja, s kojima se svaki svećenik mora uhvatiti u koštac, a sveti Josip je svetac vlastite slabosti.


Druga opasnost, nastavio je biskup, jest da se kod svećenika javlja osjećaj da je činovnik zajednice ili službenik svetoga bez srca pastira, a upravo je Josip svetac radosnoga služenja svetomu i svetac zajedništva. Tu je i izazov suvremene kulture te izazov privlačnosti moći i bogatstva, a Josip je svetac uronjenosti u kulturu svoga vremena i svetac svete nemoći i siromaštva.

Zaključno, pred svećenicima je i izazov celibata pri čemu se u Josipu kao svecu nepodijeljena srca zrcali čuvstvena zrelost, te izazov potpune predanosti vlastitoj službi, gdje se Josip ističe kao jedinstveni primjer sveca potpunog predanja.
 

Susret Trajne formacije svećenika zaključen je molitvom svetom Josipu.

{eventgallery event=’2017_06_12_Susret_Trajne_formacije_sveenika’=images mode=tiles max_images=120 thumb_width=200 offset=0}

* Tekst i fotografije: Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

 

 

 

IMG_6313.ab293c.jpg IMG_6322.35fe88.jpg IMG_6334.fa9cd6.jpg IMG_6335.69471f.jpg IMG_6338.b2b8dd.jpg IMG_6343.1d3b4d.jpg IMG_6349.51d896.jpg IMG_6363.e17412.jpg IMG_6376.c3cdf0.jpg IMG_6383.ef4208.jpg IMG_6398.d66bba.jpg IMG_6414.6829e8.jpg IMG_6421.f50fc6.jpg IMG_6430.b1af0c.jpg IMG_6456.fb3b76.jpg IMG_6460.eddd46.jpg IMG_6470.8a5ab4.jpg

Čitaj dalje

dr. Jakov Rađa vodio duhovnu obnovu na Veliki četvrtak

Oblačeći nošnju obucimo i vjeru predaka

Cvjetnica na Dubovcu