Nedjeljna čitanja

13. nedjelja kroz godinu

  Isus krenu sa svom odlučnošću prema Jeruzalemu. Za tobom ću kamo god ti pošao. Lk9, 51-62 Kad su se navršili dani da bude uznesen, krenu Isus sa svom odlučnošću prema Jeruzalemu. I posla glasnike pred sobom. Oni odoše i uđoše u neko samarijansko selo da mu priprave mjesto.

Kad su se navršili dani da bude uznesen, krenu Isus sa svom odlučnošću prema Jeruzalemu. I posla glasnike pred sobom. Oni odoše i uđoše u neko samarijansko selo da mu priprave mjesto. No ondje ga ne primiše jer je bio na putu u Jeruzalem. Kada to vidješe učenici Jakov i Ivan, rekoše: »Gospodine, hoćeš li da kažemo neka oganj siđe s neba i uništi ih?« No on se okrenu i prekori ih. I odoše u drugo selo. Dok su išli putom, reče mu netko: »Za tobom ću kamo god ti pošao.« Reče mu Isus: »Lisice imaju jazbine, ptice nebeske gnijezda, a Sin Čovječji nema gdje bi glavu naslonio.«Drugomu nekom reče: »Pođi za mnom!« A on će mu: »Dopusti mi da prije odem i pokopam oca.« Reče mu: »Pusti neka mrtvi pokapaju svoje mrtve, a ti idi i navješćuj kraljevstvo Božje.«I neki drugi reče: »Za tobom ću, Gospodine, ali dopusti mi da se prije oprostim sa svojim ukućanima.« Reče mu Isus: »Nitko tko stavi ruku na plug pa se obazire natrag nije prikladan za kraljevstvo Božje.«

Riječ Gospodnja.

Glavna tema Isusovog propovijedanja je kraljevstvo Božje. Nekoliko puta jasno je rekao: Tražite najprije Božje kraljevstvo, a sve ostalo će vam se nadodati. Brojni su ljudi koji stvarno žele slijediti Isusa i njegov nauk i na svoj način progovaraju riječi  »Za tobom ću kamo god ti pošao. Ali poći za Isusom vrlo je zahtjevno! Isus upozorava svoje učenike da je nasljedovanje Sina Božjega vrlo nesigurno. Nema garancije za uspjeh niti za ugodan život. Lisice imaju jazbine, ptice nebeske gnijezda, a Sin Čovječji nema gdje bi glavu naslonio. nema nikakve sigurnosti ili bolje rečeno jedina sigurnost je dobri Bog i povjerenje u njegovu Providnost. Čovjek današnjice uvijek iznova želi siguran posao, ugodan vikend, što dulji život bez bolesti i prevelikih napora. Isus shvaća zemaljski život kao put prema Božjem kraljevstvu na kojem nas čeka puno napasti, kušnji, trpljenja i križeva! Isus brojne ljude zove i među navjestitelje svoga kraljevstva. Kristovo Pođi za mnom! uvijek i iznova upućeno je svakome od nas. Svjesni smo da često nalazimo brojne razloge da odgađamo polazak za Isusom, polazak u crkvu, primanje sakramenata i vršenja Božjih zapovijedi. Isus jasno govori da nitko tko stavi ruku na plug pa se obazire natrag nije prikladan za kraljevstvo Božje. Molimo Boga da znamo što je važno i da prema tome usmjerimo život.     

Čitaj dalje

“Hvaljen Isus i Marija” Radio Sljemena i Maranatha pri svetom Josipu

Josipovi hodočasnici iz svih krajeva Hrvatske

Župni listić 3. uskrsna nedjelja 14.4.2024.