Nedjeljna čitanja

Duhovi

  Duh Sveti poučavat će vas o svemu. Iv14, 15-16.23b-26 U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Ako me ljubite, zapovijedi ćete moje čuvati. I ja ću moliti Oca i on će vam dati drugoga Branitelja da bude s vama zauvijek.«

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Ako me ljubite, zapovijedi ćete moje čuvati. I ja ću moliti Oca i on će vam dati drugoga Branitelja da bude s vama zauvijek. Ako me tko ljubi, čuvat će moju riječ pa će i Otac moj ljubiti njega i k njemu ćemo doći i kod njega se nastaniti. Tko mene ne ljubi, riječi mojih ne čuva. A riječ koju slušate nije moja, nego Oca koji me posla. To sam vam govorio dok sam boravio s vama. Branitelj – Duh Sveti, koga će Otac poslati u moje ime, poučavat će vas o svemu i dozivati vam u pamet sve što vam ja rekoh.« 
Riječ Gospodnja.

Dragi prijatelji!9. i 10. lipnja, prije tristo trideset i dvije godine hrvatski je sabor izabrao svetog Josipa za nebeskog zaštitnika naše domovine Hrvatske. Na službenim stranicama hrvatskog sabora može se pročitati tekst: „Sveti Josip, Krista Spasitelja vjerni hranitelj, Djevice Bogorodice djevičanski zaručnik, za posebnog zaštitnika Kraljevine Hrvatske u Državnom saboru godine 1687. od redova i staleža jednoglasno je odabran.“

Hrvatski su sabornici donijeli gore spomenutu odluku na prijedlog tadašnjeg zagrebačkog biskup Martin Borković, koji je očito, imao utjecaj na sabornike kada su jednoglasno donijeli takvu odluku. Eto, kad su sabornici slušali biskupe, donosili su jednoglasne odluke, je li to moguće danas?

Godine 1937. tadašnji zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac osniva novu župu, blagoslivlja zvono i kamen temeljac za izgradnju crkve svetog Josipa na zagrebačkoj Trešnjevki, te dogovara s poznatim europskim arhitektom, slovencem Jožom Plečnikom izgradnju Nacionalnog svetišta svetog Josipa upravo na Trešnjevki. Drugi svjetski rat, te strašni događaji nakon rata spriječili su ostvarenje te pobožne ideje.

Ipak, zaslugom mons. Marijana Radanovića izgrađena je u Karlovcu crkva svetog Josipa koju je 15. rujna 1974. godine posvetio tadašnji pročelnik Kongregacije za nauk vjere, naš čovjek, kardinal Franjo Šeper. Upravo tu su crkvu biskupi hrvatskog govornog područja 1987. godine na tristotu obljetnicu odluke hrvatskog sabora o izboru svetog Josipa za zaštitnika Hrvatske, uzdigli na čas Nacionalnog svetišta svetog Josipa.

Stoga je ovih dana u Karlovcu veliko slavlje, zaključuje se Velika pobožnost u spomenutom svetištu svetom Josipa koja je započeta u srijedu 16. siječnja ove godine.

I na kraju, pomalo sam ljubomoran na prijatelje Irce koji su jako dobro zbrendirali svog nebeskog zaštitnika svetog Patrika, a i žalostan što još uvijek ima onih koji ne znaju tko je nebeski zaštitnik ove naše prekrasne Hrvatske. U Irskoj je to nemoguće.

Dakle na 9i 10. lipnja su hrvatski sabornici prije 332 godine izabrali svetog Josipa za zaštitnika naše domovine. Ako već nećete zbog toga otići na misu u josipovo svetište u Karlovac koju će u 18.30 predvoditi fra Ante Vučković, papin misionar milosrđa onda nazdravite kriglom hrvatskog piva za lijepu nam Hrvatsku pod svetog Josipa zaštitom!

Čestitam vam Dan svetog Josipa, zaštitnika Hrvatske!

Čitaj dalje

Oblačeći nošnju obucimo i vjeru predaka

Cvjetnica na Dubovcu

Župni listić 6. korizmena nedjelja 24.3.2024.