Nedjeljna čitanja

Uskrs

Trebalo je da Isus ustane od mrtvih. Iv20,1-9 Prvog dana u tjednu rano ujutro, još za mraka, dođe Marija Magdalena na grob i opazi da je kamen s groba dignut. Otrči stoga i dođe k Šimunu Petru i drugom učeniku, kojega je Isus ljubio, pa im reče: »Uzeše Gospodina iz groba i ne znamo gdje ga staviše.«

Prvog dana u tjednu rano ujutro, još za mraka, dođe Marija Magdalena na grob i opazi da je kamen s groba dignut. Otrči stoga i dođe k Šimunu Petru i drugom učeniku, kojega je Isus ljubio, pa im reče: »Uzeše Gospodina iz groba i ne znamo gdje ga staviše.«

Uputiše se onda Petar i onaj drugi učenik i dođoše na grob. Trčahu obojica zajedno, ali onaj drugi učenik prestignu Petra i stiže prvi na grob. Sagne se i opazi povoje gdje leže, ali ne uđe. Uto dođe i Šimun Petar koji je išao za njim i uđe u grob. Ugleda povoje gdje leže i ubrus koji bijaše na glavi Isusovoj, ali nije bio uz povoje, nego napose svijen na jednome mjestu.

Tada uđe i onaj drugi učenik koji prvi stiže na grob i vidje i povjerova. Jer oni još ne upoznaše Pisma da Isus treba da ustane od mrtvih.
Riječ Gospodnja.

UskrsnućeIsusa Krista koje danas svečanim bogoslužjem slavimo, a vjerom ispovijedamo najveći je dokaz da je Isus ne samo neki čudotvorac ili veliki govornik već sam Sin Božji. U Katekizmu Katoličke Crkve čitamo: Isusovo je Uskrsnuće najviša istina naše vjerei zato svetkovina Uskrsa nije običan blagdan, već blagdan nad blagdanima. Uskrs nas uvijek poziva da se kao vjernici sjetimo početka naše vjere, ali to nije samo sjećanje na neki događaja iz naše vjerničke prošlosti već snažni poticaj za budućnost. Ako vjerujemo u Isusovo uskrsnuće, što nije nimalo lako, automatski vjerujemo da nismo stvoreni za propadljivost, za grobnu jamu već za nebesa. Sveti Pavao jasno progovara: Domovina je naša na nebesima gdje Krist sjedi zdesna Ocu. Uskrs je svetkovina vjere u živoga Kista koji nas je ljubio i samoga sebe predao za nas, nazvao nas prijateljima i želi nas okupiti u kraljevstvu Oca našega. Svetkovina Uskrsa je nada koja ne postiđuje već nas ohrabruje da uvijek iznova krečemo prema početniku i dovršitelju vjere naše Kristu. Uskrs je dakle svetkovina budućnosti! Preko Uskrsa, Uskrsli nas želi potaknuti da i mi uskrsnemo iz svojih slabosti, propusta i grijeha i iz dana u dan postajemo vjerna slika Kristova. Zato u vjeri progovaramo: Znamo da si uistinu uskrsnuo Božji Sine! Isuse kralju divan, budi nama milostivan. Amen. Aleluja!

Čitaj dalje

Oblačeći nošnju obucimo i vjeru predaka

Cvjetnica na Dubovcu

Župni listić 6. korizmena nedjelja 24.3.2024.