Događanja

1000 hodočasnika pri svetom Josipu

Godišnji susret Voditelja molitvenih vjenčića Prečistog Srca Josipova Voditelji Molitvenih vjenčića Prečistog Srca Josipova sudjelovali su na godišnjem susretu u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu u subotu 6. svibnja 2023. Godine. Uz mons. Antun Sente, ml., rektora Josipova svetišta domaćin je bila i Irena Rački, glavna koordinatorica svih molitvenih vjenčića Prečistog Srca Josipova. Na susretu su sudjelovali voditelji iz: Samobora, zagrebačkih naselja Jordanovac, Špansko, Stenjevac i Dubrava, Bizovca, Grubišnog Polja, Karlovca, Vođinaca, Ivanić Grada, Bjelovara, Donje Stubice, Sesvetskog Kraljevca, Zaboka, Medulina, Tomašice i Sesvetske Sopnice.

Godišnji susret Voditelja molitvenih vjenčića Prečistog Srca Josipova

Voditelji Molitvenih vjenčića Prečistog Srca Josipova sudjelovali su na godišnjem susretu u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu u subotu 6. svibnja 2023. Godine. Uz mons. Antun Sente, ml., rektora Josipova svetišta domaćin je bila i Irena Rački, glavna koordinatorica svih molitvenih vjenčića Prečistog Srca Josipova. Na susretu su sudjelovali voditelji iz: Samobora, zagrebačkih naselja Jordanovac, Špansko, Stenjevac i Dubrava, Bizovca, Grubišnog Polja, Karlovca, Vođinaca, Ivanić Grada, Bjelovara, Donje Stubice, Sesvetskog Kraljevca, Zaboka, Medulina, Tomašice i Sesvetske Sopnice. Do sada je formirano 130 molitvenih vjenčića. Svaki vjenčić uz voditelja ima svog duhovnika te 31 molitvenog člana. Kako molitveni član može biti cijela obitelji u prosjeku svaki vjenčića ima oko 40 molitelja. Što znači da molitveni vjenčići Prečistog Srca Josipova okupljaju više od 5000 molitelja, a koji su svi registrirani u upravi Nacionalnog svetišta svetog Josipa u Karlovcu. Uz razmjenu iskustava na susretu je zaključeno kako će voditelji prenijeti svojim molitvenim članovima poziv mons. Sente da svi članovi molitvenih vjenčića hodočaste u Nacionalno svetište svetog Josipa u subotu 10. lipnja ove godina kada obilježavamo 336. obljetnicu odluke Hrvatskog sabora da sveti Josip bude zaštitnik Hrvatske.

Godišnji susret voditelja Josipovih vjenčića svojim je riječima opisala Jasenka Eršek.

Svibanj je, zaredale su se svibanjske pobožnosti u čast Blažene Djevice Marije, Majke našeg Spasitelja i Otkupitelja. Uz Mariju je uvijek i sveti Josip koji je i danas na prvu subotu u mjesecu pozvao i okupio voditelje Molitvenih vjenčića Prečistog Srca Josipova. Mnogi su vrlo rano ustali i krenuli prema Nacionalnom svetištu svetog Josipa gdje ih je radosna srca i raširenih ruku dočekao mons. Antun Sente, ml., rektor.
Dolaskom na odredište svi su se okrijepili i uputili u Svetište te dobili upute o tijeku programa. Uslijedilo je predstavljanje voditelja, njihovih duhovnika, župa iz kojih dolaze te kratak osvrt na djelovanje, okupljanje na zajedničke molitve i svete mise te poteškoće s kojima se susreću. Slušajući meni potpuno nepoznate ljude uživala sam u njihovim svjedočanstvima o živoj vjeri u svakodnevici životnih poteškoća, pouzdanju i utjecanju u zagovor svetog Josipa. Najsvečaniji dio cjelokupnog programa bilo je misno koju je predslavio mons. Sente.
U prigodnoj je propovijedi mons. Sente voditelje pozvao na ponizno služenje. Prvenstveno vas pozivam na poslušnost svojim duhovnicima, odnosno župnicima, te ponizno služenje članovima molitvenih vjenčića da poput svetog Josipa iz drugog plana poslužujemo Isusa i Mariju koje prepoznajemo u svojim bližnjima kazao je mons. Sente te nekoliko puta spomenuo svetu Tereziju Avilsku i njezino čvrsto pouzdanje u zagovor svetog Josipa, kako se ne sjeća da ga je nešto zamolila, a da joj to sveti Josip nije izmolio. Također je istaknuo da se po njegovu zagovoru dobivaju mnogobrojni darovi i milosti od Boga. S vjerom, poniznošću i predanjem obratimo se moćnom svecu kojeg je Isus s ljubavlju slušao, ljubio i s njim marljivo radio. Svatko može iskusiti obilje milosti ako se preporuči tihom čuvaru i hranitelju Svete obitelji. Bog se često u životu očituje kroz mnogobrojne poteškoće i trpljenja, nevidljiv je, a tako snažno prisutan. Iz današnjeg evanđelja „I što god zaištete u moje ime, učinit ću“ Isus nas poziva i ohrabruje da sve svoje brige i nedoumice iz dubine srca stavimo pred Njega. On sve zna i čeka nas u djetinjoj ljubavi i jednostavnosti. Da bismo to mogli učiniti, iznova se utecimo svetom Josipu i pustimo da nas drži i vodi za ruku kao Dijete Isusa.
Osobita radost bila je sveta pričest pod obje prilike. Suze su potekle pri pomisli koliko je milosti i ljubavi darovao Isus u tim trenutcima.
Nakon završetka misnog slavlja uslijedila je okrepa za tijelo, obilni i fini ručak u još boljem društvu i okruženju. Sudionici susreta potom su pošli u Svetište i potaknuti mons. Antunom podijelili svoja svjedočanstva vjere o iskustvu i moćnom zagovoru svetog Josipa koji priskače u pomoć u najrazličitijim životnim situacijama. Vjerujem da je posebnom ljubavlju prema svetom Josipu gorjelo srce svakog osobno kada je započela krunica pred njegovim kipom. Klanjanjem pred Presvetim Oltarskim Sakramentom, uz pjesmu i meditaciju u tišini i otvorenosti srca zahvalili smo Isusu za obilje milosti i blagoslova. Završit ću sa psalmistom: „Srce mi je ispunjeno srećom, o Bože ljubav je tvoja preobilna za ove naše glinene posude.“

Dodajmo ovome da su istoga dana u subotu 6. svibnja Nacionalno svetišta svetog Josipa u Karlovcu posjetili hodočasnici iz Velike Gorice, krizmanici iz Hrvatske katoličke misije u Linzu u Austriji, članice društva medicinskih sestra iz Splita, štićenici udruge Job, te hodočasnici iz Trogira. Sveukupno tisuću hodočasnika!

Čitaj dalje

“Hvaljen Isus i Marija” Radio Sljemena i Maranatha pri svetom Josipu

Josipovi hodočasnici iz svih krajeva Hrvatske

Župni listić 3. uskrsna nedjelja 14.4.2024.