Događanja

Ministranti Karlovačkog dekanata pri svetom Josipu

Pod geslom „U revnosti budite hitri, u duhu gorljivi, Gospodinu služite“ (Rim 12,12) održan je u subotu 4. ožujka u Župi Blažene Djevice Marije Snježne u Karlovcu dekanatski susret ministranata Karlovačkog dekanata.

Pod geslom „U revnosti budite hitri, u duhu gorljivi, Gospodinu služite“ (Rim 12,12) održan je u subotu 4. ožujka u Župi Blažene Djevice Marije Snježne u Karlovcu dekanatski susret ministranata Karlovačkog dekanata.

Na susretu su bile prisutne sljedeće župe: Karlovac-Banija, Karlovac-Dubovac, Karlovac-Kamensko, Karlovac-Novi Centar, Karlovac-Švarča, Mahično i Rečica. Susret je održan pod vodstvom vlč. Matije Pavlakovića, člana Povjerenstva za pastoral duhovnih zvanja Zagrebačke nadbiskupije, koji je, uz službu rektora Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu, zadužen za pastoral ministranata i osnovnoškolaca u Zagrebačkoj nadbiskupiji, a od ove pastoralne godine obnaša i službu ravnatelja Papinskih misijskih djela u Zagrebačkoj nadbiskupiji. Stoga je susret bio obilježen upoznavanjem ministranata s misijskom djelatnošću i mogućim angažmanom ministranata u misijskom pastoralu u svojim župnim zajednicama.

Na susretu je sudjelovalo 40 ministranata: 35 osnovnoškolaca i 5 ministranata srednjoškolaca iz devet župa Karlovačkog dekanata, a za što bolju realizaciju samog susreta, uz voditelja, bila su trojica sjemeništaraca te nekolicina mladih okupljena u NaSveJak – zajednicu mladih animatora župe domaćina. Tijekom susreta vlč. Pavlaković okupljenim je ministrantima predstavio život i djelo mlade laikinje Jeanne Bigard, koja je zaslužna za osnivanje Papinskog misijskog djela sv. Petra apostola, a zatim su ministranti pobliže upoznali na koji način postati duhovna i materijalna potpora u ostvarivanju toga Djela, koje za cilj ima jednu od najhitnijih potreba u širenju evangelizacije: obrazovanje i formaciju mjesnog svećenstva podizanjem i održavanjem sjemeništa u misijskim zemljama.

U tom smislu svaki ministrant dobio je misijsku kutijicu u koju će kroz korizmu ubacivati svoj dar za nova duhovna zvanja te izgradnju novih sjemeništa i bogoslovija na misijskim područjima. Sakupljene darove domicilni župnici uplatit će Nadbiskupijskoj centrali u Zagrebu koja će ih proslijediti Nacionalnoj upravi PMD-a u RH. Uz igru u prostorijama župnog pastoralnog centra i dvorišnog kompleksa Nacionalnog svetišta sv. Josipa na karlovačkom Dubovcu, ministranti su pristupili i sakramentu pomirenja, a potom sudjelovali u molitvi Misijske krunice te euharistijskom klanjanju nadahnutu djelima bl. Pauline Jaricot, utemeljiteljice Djela za širenje vjere, koju je papa Franjo proglasio blaženom u svibnju prošle godine.

Vrhunac susreta bila je misa u Nacionalnom svetištu sv. Josipa koju je predvodio i propovijedao vlč. Matija Pavlaković u koncelebraciji s domaćim župnikom i rektorom svetišta mons. Antunom Senteom, karlovačkim dekanom preč. Draženom Karačićem te okupljenim svećenicima hodočasnicima. Na kraju misnog slavlja vlč. Pavlaković predvodio je, u zajedništvu sa svim prisutnim ministrantima, molitvu za duhovna zvanja (i ona misijska) koju je sastavio sv. papa Ivan Pavao II. Susret je ovjekovječen zajedničkom fotografijom te podjelom misijskih nagrada svim sudionicima, koje su za tu prigodu pribavljene u suradnji s Nacionalnim uredom Papinskih misijskih djela u RH. Susret je završio večerom i druženjem sudionika u prostorima pastoralnog centra Svetišta.

Idući ovakav susret zakazan je za subotu 11. ožujka ove godine, a na njemu će sudjelovati ministranti Samoborsko-okićkog dekanata.

Međubiskupijsko sjemenište u Zagrebu

Preuzeto sa stranice zagrebačke nadbiskupije

Čitaj dalje

Oblačeći nošnju obucimo i vjeru predaka

Cvjetnica na Dubovcu

Župni listić 6. korizmena nedjelja 24.3.2024.