Događanja

Svečano proslavljen Svjetski dan mladih u Zagrebačkoj nadbiskupiji

Na svetkovinu Krista Kralja, u nedjelju 21. studenoga 2021., svečano je proslavljen Svjetski dan mladih u Zagrebačkoj nadbiskupiji.

 Na svetkovinu Krista Kralja, u nedjelju 21. studenoga 2021., svečano je proslavljen Svjetski dan mladih u Zagrebačkoj nadbiskupiji. Proslava je započela u subotu 20. studenog dekanatskim susretima mladih, a središnje misno slavlje, na kojem su sudjelovali dekanatski predstavnici mladih te mladi Karlovačkog i Dugoreško-mrežničkog dekanata, održano je u Nacionalnom svetištu sv. Josipa u Karlovcu. Posebnost ovog slavlja bila je prisutnost bogoslova zagrebačke Bogoslovije, od kojih je njih šesnaestorica primljeno među kandidate Zagrebačke nadbiskupije za sveti red đakonata i prezbiterata. Euharistijsko slavlje predslavio je pomoćni biskup zagrebački mons. Ivan Šaško u koncelebraciji s rektorom Svetišta mons. Antunom Senteom ml., rektorom Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa preč. Željkom Faltakom, povjerenikom za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije te brojnim svećenicima.
 
Program je započeo pobožnošću sv. Josipu koju su predvodili povjerenik za mlade vlč. Tušek i mladi Zagrebačke nadbiskupije.
U uvodu u euharistijsko slavlje biskup Šaško pozdravio je okupljene mlade i naglasio kako danas slavimo Svjetski dan mladih u zajedništvu "sa svim ostalim mladim katolicima koji jučer i danas diljem naše domovine i cijeloga svijeta slave 36. Svjetski dan mladih". Također, istaknuo je kako "mladost upućuje na nove početke i tomu duhovnom ozračju posebnu ljepotu ovoga slavlja daje prisutnost našega Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa" te pozdravio sve bogoslove, a posebno one koji će biti primljeni među kandidate za sveti red.
Okupljenima je mons. Šaško prenio molitveno zajedništvo i blagoslov našega nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića. "Nadbiskup nas je svojim Pismom prigodom ovoga Dana mladih, na sinodskome hodu, usmjerio prema ovomu svetištu, gdje susrećemo najvažniju prisutnost: prisutnost Gospodina koji se očituje svojim Duhom u: blizini, zagovoru i uzoru svetoga Josipa i njegove zaručnice, Blažene Djevice Marije; prisutnost Gospodina koji govori vama, ali i u vama. Ovo je susret s Njime, koji nam upućuje svoju živu Riječ i koji nam se daruje, da bismo živjeli radost vjere, u zajedništvu Crkve, kao dionici otajstva Ljubavi, poslani naviještati i svjedočiti nebesko kraljevstvo."
 
Tumačeći liturgijska čitanja biskup Šaško naglasio je kako nam Evanđelje donosi sliku Pilata pred Isusom. "Tu bismo očekivali najsnažniju sliku Isusa u slavi, a nalazimo ga naizgled bespomoćnoga, na početku njegove muke, pred nekim tko je smatran da može raspolagati ljudskim životima. Pa ipak, taj susret prepun je Isusove proslave. To je susret koji kroz povijest od tada pita: Tko uistinu ima moć? Tko je slobodan i tko je više čovjek? Pilat, koji treba odlučiti, očituje strah; strah u kojemu će Isusa predati u smrt, premda je to protivno njegovim vlastitim uvjerenjima, jer u njemu nije našao krivnje."
Biskup je istaknuo pitanja koja Pilat postavlja Isusu: "Prvo, očekivano i ključno pitanje, čak i ponavlja, odvagujući Isusov politički utjecaj i moguću vlastitu ugroženost. Ti si kralj? Pokušava shvatiti pred kime se nalazi; kakav je taj čovjek koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim, a koga neki mrze do te mjere da ga žele ukloniti. Odatle drugo pitanje: Što si učinio? No, to ga manje zanima, jer bi znao da je napravio neko zlodjelo; pročulo bi se. Isus mu odgovara da je kralj, ali i postavlja pitanje, želeći čuti Pilatovo svjedočanstvo: Odakle dolazi to zanimanje za njegovo kraljevstvo: od njega ili od drugih. Pita Pilata je li slobodan ili je sredstvo u nečijemu interesu, upozoravajući na moguću manipulaciju."
 
"Zbog toga Pilata vodi na drugu razinu: Moje kraljevstvo nije od ovoga svijeta. Zemaljska se kraljevstva međusobno sukobljavaju, hrane se nasiljem i donose smrt. Njima je najvažnije pobijediti, osvojiti, a u mojemu je kraljevstvu najvažnije služiti. Ali ga posredno poziva na svjedočenje, govoreći da je došao svjedočiti istinu. Znamo da je na to uslijedilo pitanje: Što je istina?, na koje je dobio odgovor u Isusovoj šutnji, kojom je zapravo rekao: Pred tobom je, Pilate, ali ne što, nego tko, Onaj koji je Istina."
Govoreći o bogoslovima mons. Šaško rekao je kako će pristupnicima kandidaturi biti postavljena dva pitanja kao sastavni dio današnjeg obreda. "Prvo se tiče odgovora Gospodinovu pozivu i hoda prema završetku vaše priprave, tako da „postanete prikladnima za službu u Crkvi“ što ćete je primiti. Drugo pitanje pita o tome da svoj život oblikujete tako da Kristu Gospodinu i Crkvi možete vjerno služiti. Ne slučajno, u središtu je služenje, služenje u službi koja zahtijeva vjernost, to jest svjedočanstvo. Dragi mladi prijatelji, vi ste na ta pitanja Gospodinu i sebi već odgovorili na razne načine, posebice u molitvi, a sada ćete taj odgovor iznijeti pred Crkvom, u jednostavnosti geste i riječi."
 
Obraćajući se okupljenim mladima biskup je naglasio: "Pripremali ste se za ovaj susret, razmatrali Papino pismo i uočili poziv: Ustani i svjedoči. Ponovno ta dva uporišta, dva odgovora na ključno pitanje o vrjednotama, o tome za što se vrijedi založiti. (…) Crkva pak, nošena Kristovim Duhom, darom njegova kraljevstva koje je među nama, gleda onkraj prolaznoga. U prvome upućenome pozivu kojim Papa ponavlja Isusovu zapovijed: Ustani! nalazi se naš susret sa svjetlom, onim koje nas raduje i daje snagu tamo gdje mislimo da smo preslabi. Kreće se od Božje ljepote u nama i u drugima; ne od naših snaga niti s nama u središtu. Mi nismo izvorište života, radosti i sreće. Samo u toj istini može se odgovoriti na druge poticaje koji nam govore da svjedočimo: ljubav i poštivanje među ljudima; pravednost i zalaganje za siromašne i odbačene u društvu te brigu za stvoreni svijet, jer smo mi 'kraljevi i kraljice' u Kristu Kralju, Gospodinu nad vojskama, nad svim stvorenjima."
 
"Dragi mladi, u našoj smo Nadbiskupiji u sinodskome hodu, u kojemu s nadom gledamo na vas i molimo Gospodina da vas potiče, jača, usmjerava. Radujemo se vašoj zauzetosti u župama, vašoj gorljivosti i poletu, a žao nam je što vam mi stariji svojim protusvjedočanstvom ponekad stvaramo zaprjeke. Neka vas to ne obeshrabri, jer Gospodin i od vas čeka odgovore na dva pitanja: Želiš li služiti, biti pronositelj moga kraljevstva? I: Želiš li svjedočiti kršćanskim svjedočanstvom? Nitko od nas vjernika ne može živjeti radost kraljevstva, ako ne odgovori: Evo me! Vi, mladi, taj odgovor izgovarate, ne samo svojim dolaskom ovamo, nego očito, i u svojoj svakidašnjici, što su prepoznali i vaši župnici", poručio je mladima biskup Šaško.
 
Naglašavajući važnost sv. Josipa, blagog, pobožnog i pravednog čovjeka mons. Šaško istaknuo je kako je Zaručnik BDM "dvaput čuo Božju riječ: Ustani! Prvi put, kada je trebao Mariju i Isusa zaštititi i skloniti u Egipat i drugi put, kada se trebao vratiti iz toga progonstva u domovinu. Svaki je put to učinio u samozatajnosti, vjernički pred Otajstvom koje ga u neznatnosti nadilazi. Svaki put kada se u Bibliji, a osobito u Evanđeljima nalazi taj poziv: Ustani! započinje nešto novo. (…) Novost je to koja se tiče i nas. U kraljevstvu smo koje ne raste uz buku i pod svjetlima pozornica. Ono je tiho, izvana često nevidljivo, ali snažno. Sveti nas Josip uči da se ne povodimo za lažnim privlačnostima; da ostanemo skromni u radosti sa svojim Gospodinom, u privrženosti nebeskoj Majci Mariji. Vama mladima nudi se puno takozvanih 'prilika' ostvarivanja i samoostvarivanja. Ovdje molite za ljepotu Josipovih odgovora, punih služenja i svjedočenja istine."
 
Na kraju homilije biskup Šaško mladima je predstavio prigodni šal s prvog Svjetskog dana mladih u Rimu 1985. godine. "Geslo tadašnjega susreta glasilo je: Christus – pax nostra (Krist – naša nada). Kao Kralj on je izvor i jamstvo uvijek potrebnoga nam mira. Molimo ga da u njemu mir pronalazimo mi, svi ljudi u našoj domovini i u narodima diljem svijeta. Braćo i sestre, naš odgovor Evo me! nije dovršen; trebamo ga izricati uvijek iznova, ali to činimo u Kristu koji je Svevladar po služenju i koji je naš mir."
 
Na kraju misnoga slavlja okupljenima se obratio preč. Željko Faltak, rektor Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa, rekavši kako je zahvalan svima koji bogoslove prate na njihovom putu svećeničke formacije i potaknuo okupljene na molitvu za duhovna zvanja. "To je naše poslanje u izgrađivanju Crkve kao Kristovog mističnog tijela." Zahvalio je i biskupu Šašku što je primio ove bogoslove među kandidate za sveti red.
 
Povjerenik za pastoral mladih vlč. Tušek zahvalio je svim predstavnicima mladima koji su došli u ime svojih dekanata noseći molitve i nakane svih mladih iz svojih župa, budući da se zbog epidemioloških mjera nije moglo održati nadbiskupijsko hodočašće mladih sv. Josipu kako je planirano. "Ne treba žaliti za onim čega nema, nego biti zahvalan na onome što smo uspjeli." Vlč. Tušek zahvalio je biskupu Šašku na predslavljenju središnjeg slavlja te rektoru Svetišta mons. Senteu na suradnji i organizaciji hodočašća.
 
Euharistijsko slavlje pjesmom je animirao Nadbiskupijski zbor mladih u zajedništvu sa zborom mladih "Agape" Nacionalnog svetišta sv. Josipa.

Čitaj dalje

Oblačeći nošnju obucimo i vjeru predaka

Cvjetnica na Dubovcu

Župni listić 6. korizmena nedjelja 24.3.2024.