Događanja

Izložba hrvatskih svetaca i blaženika Karin Grenc otvorena u Šibeniku

  Izložba „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ splitske slikarice i kiparice Karin Grenc otvorena je u srijedu 31. kolovoza u interpretacijskom centru šibenske katedrale „Civitas sacra“.

Riječ je o izložbi kojom su krajem svibnja ove godine započeli 13. dani hrvatskih svetaca i blaženika u Križevcima, a izložba je prije Šibenika, u organizaciji Nacionalnog svetišta sv. Josipa iz Karlovca i Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“, već bila postavljena i u Puli. O bogatom hodu izložbe po Hrvatskoj govorio je rektor Nacionalnog svetišta sv. Josipa u Karlovcu mons. Antun Sente. Povjesničar umjetnosti Stanko Špoljarić približio je okupljenima autoričin slikarski i kiparski izričaj. Autorica je pripovijedala o tome kako je iz drva koje je bilo bačeno stvorila estetski zaokruženu umjetničku cjelinu. 

Uvodno je okupljene pozdravio generalni vikar Šibenske biskupije mons. Marinko Mlakić, dok je šibenski biskup Tomislav Rogić otvorio izložbu, izrazivši radost što izložba portreta hrvatskih duhovnih velikana već treću godinu zaredom dolazi u središte Šibenske biskupije. 

Kroz program je vodila predsjednica Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ Tanja Baran, govoreći o 13-godišnjem putu izložbe po Hrvatskoj te nakani da se kroz izložbu hrvatskom narodu približe hrvatski sveci i blaženici kao uzori za nasljedovanje. 

Nakon Šibenika izložba će svoj hod nastaviti u Svetom Križu Začretju u Hrvatskom zagorju.

Čitaj dalje

dr. Jakov Rađa vodio duhovnu obnovu na Veliki četvrtak

Oblačeći nošnju obucimo i vjeru predaka

Cvjetnica na Dubovcu