Aktualnou Župi BDMS i Nacionalnom Svetištu Svetog Josipa

Stranice ovog broja Glasnika koji od svojih početaka nastoji usmjeriti čitatelja prema liku svetoga Josipa, čuvaru svakog od nas, pa tako i ovaj broj Glasnika donosi brojne poučne informacije o svetom Josipu, kao i brojna svjedočanstva o njegovom moćnom zagovoru. Prve stranice novog broja Glasnika donose izvješća proslava triju josipovih blagdana, 19.3. Josipa Zaručnika, 1.5. Josipa Radnika i 10.6. Josipa Zaštitnika, kao i homilije kardinala Bozanića, nuncija Linque, i biskupa Mrzljaka sa spomenutih slavlja.

U novom broju Glasnika u tekstu profesora Ivana Bodrožića čitamo kako je sveti Augustin branio status svetog Josipa kao Isusovg oca. Nadalje, svima nam je poznat izraz „Idite k Josipu”. Često ga povezujemo sa svetim Josipom, no on se u Svetom pismu nalazi u poveznici s Josipom Egipatskim, sinom Jakovljevim (Izraelovim). Upravo nam tekst profesora Daniela Patafte donosi paralelu između svetog Josipa, glavara Svete obitelji i Josipa Egipatskog, s tezom kako je starozavjetni Josip prototip nozvozavjetnog. Čitajući dalje naići ćemo na tekst doktora Josipa Beljana koji prikazuje školovanje unutar židovske zajednice iz onog vremena kad je živio sveti Josip, s promišljanjem kako je i sam Josip morao proći kroz taj proces. Vraćajući se u prošlost tekstom doktorice Agneze Szabo vidjet ćemo koja je poveznica između svetog Josipa te isusovačke gimnazije i Sveučilišta u Zagrebu, dok ćemo zaviriti i u tajnu Josipova imena u tekstu Katarine Pučar, a naićemo ćemo i na zanimljivo promišljanje vjeroučitelja Nikole Kuzmičića o roditeljima svetog Josipa, to jest o Isusovom djedu i baki. Vidjet ćemo i što sveti kažu o svetom Josipu, kao i promišljanje o tekstu službenice Božje Marice Stanković o „vjernom čuvaru i logoraškom kavaliru” kako naziva svetog Josipa. Tu su i nezaobilazna svjedočanstva o zagovoru svetog Josipa naših čitatelja kao i izvještaj o životu Nacionalnog svetišta svetog Josipa s posebnim naglaskom na proslavu svetog Josipa Radnika i svetog Josipa Zaštitnika Domovine.

Tekstovi novog broja Glasnika ukrašeni su slikama koje su izradili eminentni hrvatski akademski slikari i kipari za izložbu "Ljepota svetog Josipa". Prezentirane slike još uvijek se mogu razgledati u Galeriji Martin Borković u Nacionalnom svetištu svetog Josipa.

Glasnik svetog Josipa može se nabaviti u Nacionalnom svetištu svetog Josipa te župnim uredima u Hrvatskoj Bosni i Hercegovini kao i hrvatskim katoličkim misijama diljem svijeta.