Događanja

Fra Mate Bašić: “Vjera ne mora biti nužno osvjedočena riječima već se dokazuje življenjem”

Osamnaesta srijeda Velike pobožnosti svetom Josipu proslavljena je u Nacionalnom svetištu svetog Josipa 20. svibnja 2020. godine. Misno slavlje predvodio je fra Mate Bašić, nacionalni duhovni asistent Franjevačkog trećeg reda u Hrvatskoj. Svoju vjeru svjedočio je mladi bračni par iz Zagreba, Mate i Marija Ledenko. Misno su slavlje animirali članovi obitelji Vrane koji su i članovi župnog zbora iz Rečice.

Svaki pravi muškarac trebao bi biti što sličniji svetom Josipu

Osamnaesta srijeda Velike pobožnosti svetom Josipu proslavljena je u Nacionalnom svetištu svetog Josipa 20. svibnja 2020. godine. Misno slavlje predvodio je fra Mate Bašić, nacionalni duhovni asistent Franjevačkog trećeg reda u Hrvatskoj. Svoju vjeru svjedočio je mladi bračni par iz Zagreba, Mate i Marija Ledenko. Misno su slavlje animirali članovi obitelji Vrane koji su i članovi župnog zbora iz Rečice.

Na kraju misnog slavlja mons. Sente darovao je fra Mati kuvertu s prikupljenim financijskim sredstvima za obnovu franjevačkog samostana jer su kao franjevačka zajednica iseljeni zbog posljedice potresa koji se dogodio u Zagrebu.

U prigodnoj homiliji fra Mate kazao je kako je čovjeku današnjeg mentaliteta teško shvatiti osobu svetog Josipa, iz više razloga: „Sveti je Josip prije svega, tih, ali snažan lik u Svetom pismu. Izrazito tih, a izrazito snažan. Današnji pak svijet procjenjuje snagu upravo suprotno. Ne po onom tihom već po onom glasnom. Josip je, nadalje, osoba koja je postojana. Današnji čovjek teže biva postojan zbog same situacije društva u kojem živi, u kojem se sve jako brzo mijenja i sve potrebuje brzu promjenu. Danas živimo neko fluidno, odnosno tekuće društvo u kojem se sve želi rastočiti. Nasuprot takvom društvu jest brak, obitelj, sveti redovi. Današnjem društvu nije normalo biti postojan, već se sve mora brzo mijenjati. Zahvaća to i nas vjernike te nas uvodi u napast u kojoj svatko ima svoju istinu. Svatko misli da je njegovo mišljenje jedina vrijedeća istina. Sveti Josip čini potpuno suprotno. Josip je bio onaj koji je bio spreman prilagoditi svoje mišljenje istini, koja je Bog. Današnji čovjek želi govoriti od sebe, držeći se svoga mišljenja, tumačiti Sveto pismo na svoj način, umjesto da ponizno i poslušno prihvati ono što mu Crkva tumači. Biblija se tumači u Crkvi“, kazao je fra Mate te nastavio: „Nalazimo se u velikim krizama u svijetu u kojem se sve brzo mijenja. S jedne strane, nudi nam se vjera u sebe, a nama je potrebna vjera u Boga. Čovjek ne može biti oslonjen na sebe jer je slab i krhak. Vjera ne mora biti nužno osvjedočena riječima već se dokazuje življenjem. Taku vjeru imao je sveti Josip“, zaključio je fra Bašić.

Na kraju misnog slavlja vjeru su svjedočili Mate i Marija Ledenko. Mate je rodom iz Zadra, a u Zagrebu je završio naftno inženjerstvo. Marija je na istom fakultetu završila geološko inženjerstvo. Vjenčali su se prije dvije godine.

Tom je prilikom Mate posvjedočio kako mu je sudjelovanje u duhovnom program Exitus pomoglo da promijeni neke svoje loše navike i usvoji one dobre, poput dizanja na vrijeme, ustrajnosti u duhovnim aktivnostima, čitanja Svetog pisma.

Takav „uredniji“ život potaknuo je i njegovu ženu Mariju da mu se pridruži u molitvi te u svim drugim dobrim navikama. Sudjelujući u duhovnom programu Exitus primijetio je da je dvije godine u jako dobrim odnosima sa suprugom. Sa članovima bratstva zajedno moli krunicu, a druženje s bratstvom pomaže svakom članu: „Neki su se oslobodili ovisnosti, mnogi brakovi puno bolje funkcioniranju, a svjedoci smo da su neki brakovi nakon više godina neplodnosti dobili svoju djecu, vjerujem da je tome pripomogla zajednička molitva jednih za druge“, kazao je Mato.

Marija je posvjedočila kako ju je suprugov ulazak u Exitus pomalo iznenadio. U početku nije razumjela o čemu se radi. U početku je vidjela samo neka odricanja, no, vrlo brzo je shvatila da je suprugov ulazak u takav duhovni program zapravo ogromna milost za zajednički život.

Sveti je Josip za Mariju zaštitnik bračnog života, a za Matu je uistinu svetac kojemu se možemo diviti jer je on odgajao Isusa dok je bio mali: „A Bog nije svoga sina dao bilo kome, stoga svaki pravi muškarac trebao bi biti što sličniji svetom Josipu.“

Fra Mate je pojasnio da je Exitus duhovno-asketski program za muškarce od tri stupnja: molitva, bratstvo i askeza, odnosno odricanje. „Važno je primijetiti kako je Isus primao vjeru od svetog Josipa. Nažalost, mi kršćani prečesto zaboravimo dano obećanje na krštenju svoga djeteta – da je otac svome djetetu prvi svjedok vjere. Dakle, cilj ovog programa jest pomoći muškarcima da shvate koja je njihova uloga, a to je da su oni ti koji prenose vjeru svojoj djeci, dok majke vjeru čuvaju. Dijete promatra svoga oca. U program se mogu prijaviti svi muškarci od 18 godina pa dok ih Bog ne pozove k sebi. Do sada je ovaj program prošlo oko 1500 muškaraca“, rekao je fra Mate.

 

 

Čitaj dalje

Oblačeći nošnju obucimo i vjeru predaka

Cvjetnica na Dubovcu

Župni listić 6. korizmena nedjelja 24.3.2024.