Događanja

Hodočasnička rijeka usporava, ali ne presušuje

Premda su sve češći hladniji dani ipak hodočasnička sezona u Nacionalnom svetištu svetog Josipa još uvijek nije završila. Sunčano jesensko vrijeme prilika je da se krene na hodočašće svetom Josipu.


Premda su sve češći hladniji dani ipak hodočasnička sezona u Nacionalnom svetištu svetog Josipa još uvijek nije završila. Sunčano jesensko vrijeme prilika je da se krene na hodočašće svetom Josipu. Tu priliku prošle subote iskoristili su hodočasnici iz Varaždina doduše jednim autobusom, ali ne sa manjim vjerničkim žarom pohodili Svetište.

Već se ustalio program koji se sastoji od primanja hodočasnika na glavnom ulazu u Svetište gdje im je mons. Aantun Sente, rektor Svetišta ovom prilikom na kajkavskom dijalektu protumačio umjetničke prizore sa ulaznih vrata koji su ujedno i podsjetnik na štovanje svetog Josipa u našem narodu i priča o nastanku crkve svetog Josipa. Sastavni dio hodočašća svakako je sakrament ispovijedi kome su pristupili brojni vjernici, a nakon toga ustalila se krunica svetog Josipa koja ovoj zajdnici hodočasnika nije bila neka novost.

Svetu misu predvodio mons Sente koji je hodočasnicima tumačeći Božju riječ prezentirao ljepotu Josipova odaziva Božjem planu. Istoga dana u popodnevnim satima svetište su posjetili župljani župe Sveta Majke Terezije iz Koprivnice predvođeni svojim župnikom vlč. Nenadom Piskačem.

U nedjelju 29. rujna 2019. u 11 sati u Nacionalno svetište hodočastili su učenici, djelatnici i roditelji učenika Osnovne škole Lotršćak, a njima su se pridružili i roditelji s djecom vrtića Lotršćak. Svetu misu predvidio je pater  Josepa Pegueru Pocha, regionalnog vikara Opus Dei u Zagrebu koji je u propovijedi u crkvi prepunoj djece i roditelja naglasio važnost obiteljske molitve i razgovora u obitelji što u današnje doba nije nimalo lako ostvariti.

Slijedilo je druženje u Velikoj dvorani Nacionalnog svetišta. Ne mali broj vjernika ostali su nakon mise zagledani u mališane koji su se rastrčali oko Svetišta i svojom brojnošću i razigranošću oduševili vjernike. Roditelji s djecom ostali su do večernjih sati što je dokaz da su se pri svetom Josipu u Svetištu jako dobro osjećali.

Za primijetiti je da se Nacionalno svetište svetog Josipa pozicioniralo na hodočasničkoj karti Hrvatske. 3. listopada 2019. u prijepodnevnim satima Svetište su posjetili hodočasnici iz Singapura i Malezije na svom putu u Međugorje. Ta hodočasnička zajednica od 43 člana već neko vrijeme boravi u našoj zemlji za koju imaju samo riječi hvale. Rektor Svetišta mons. Antun Sente kratko im je protumačio nastanak Svetišta svetog Josipa kao i štovanje svetog Josipa u našem narodu.

Misu koja je potom slijedila predvodio je duhovnik hodočasnika rev. Joe Heng na engleskom jeziku. Velečasni Heng nakon mise zapisao je nekoliko riječi u Hodočasničku knjigu. Među ostalim je napisao: Beautiful and belssed country- Croatia! (Lijepa i blagoslovljena zemlja, Hrvatska), a zaključio riječima u slobodnom prijevodu: Duboko smo dirnuti izlaganjem rektora Antuna! Premda su hodočasnici imali u planu odmah nakon mise otputovati dalje ipak su se zadržali još neko vrijeme u razgledavanju aktualne izložbe Krešimira Nikšića "Initium novum" kao i stalnog postava u velikoj dvorani Nacionalnog svetišta.

Prema dosadašnjim prijavama kojih ne manjka može se zaključiti da će hodočasnička sezona još potrajati.

Čitaj dalje

dr. Jakov Rađa vodio duhovnu obnovu na Veliki četvrtak

Oblačeći nošnju obucimo i vjeru predaka

Cvjetnica na Dubovcu